← Websites

Presentatie instructieavond

Eind 2008 werd er vanuit Voorwaarts besloten dat we een nieuwe website nodig hadden voor onze omnisportvereniging. Destijds was de website moeilijk te onderhouden, had beperkte mogelijkheden en niet de gewenste uitstraling. Er is toen gekozen voor de aanschaf van een (in die tijd) geavanceerd Content Management Systeem (CMS) en na een meeting met belangstellenden in de kantine, besloot ik om in te stappen en de afdeling Voetbal te vertegenwoordigen voor de nieuwe website.

Uit meerdere concepten werd een definitief design gekozen en op de informatiebijeenkomst zelf maakte ik al de eerste stappen voor een menustructuur op een bierviltje. Later kregen de websitebeheerders een inlogcode voor het CMS en kon het werk beginnen. De menustructuur werd opgebouwd en na een grondige selectie werd content van de oude website overgeplaatst op de nieuwe website. We besloten dat ieder voetbalteam zelf verantwoordelijk werd voor het plaatsen van wedstrijdverslagen op de zelf te beheren teampagina. Om contactpersonen voor onze afdeling te werven, gaf ik in januari 2009 met behulp van de beamer in de kantine een presentatie over de nieuwe website en de werking van het CMS. Vervolgens kon ik in het CMS de rechten van alle contactpersonen beheren, zodat precies werd afgekaderd wie waar wel/niet bij kon komen en wat diegene daar dan kon/mocht doen. Als beheerder was ik verantwoordelijk voor de structuur, de belangrijkste content van algemene pagina’s en daarmee de basis van de website, de contactpersonen gingen vervolgens aan de gang om de teampagina’s van content te voorzien.

Grofweg waren alle stappen voor website 1.0 als volgt:

CMS en design kiezen, websitebeheerders aanstellen, menustructuur bepalen, content (over)plaatsen door beheerders, contactpersonen benaderen (uitnodigen voor instructieavond en werven via presentatie), instructieavond, contactpersonen rechten geven, content plaatsen door contactpersonen.

Op het moment dat de nieuwe website online ging, was deze compleet en up to date qua informatie, zag ‘de voorkant’ er mooier en overzichtelijker uit dan de vorige website én was ‘de achterkant’ geavanceerder en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger.