← Websites

Aan het einde van mijn HBO-studie Commerciële Economie, ben ik afgestudeerd bij KNVB Expertise, het centrum voor Onderzoek & Kennismanagement Betaald Voetbal.

Op het bondskantoor van de KNVB in Zeist, was mijn afstudeeropdracht het onderzoek “Benchmark Betaald Voetbal 2008/’09”, waarin de financiële huishouding van alle Nederlandse profvoetbalclubs met elkaar werden vergeleken. Een geweldig afstudeeronderzoek waarmee ik uiteindelijk met een “8” ben afgestudeerd!

Tijdens die afstudeerperiode heb ik ook de website van KNVB Expertise bijgehouden. Een gedeelte van het onderzoek (een samenvatting met openbare gegevens) heb ik op de website geplaatst. Daarnaast publiceerde ik ook nieuwsberichten vanuit de diverse media over het onderzoek.


Perspresentatie Benchmark Betaald Voetbal 2008/’09

In februari 2010 heeft KNVB Expertise de Benchmark Betaald Voetbal 2008/’09 opgeleverd. In dit onderzoek worden alle in 2008/’09 actieve BVO’s met elkaar vergeleken op gebieden als inkomsten, personeel en accommodatie. De openbare perspresentatie bevat een selectie grafieken uit het onderzoeksrapport. Per onderdeel wordt een toelichting gegeven op de opgenomen cijfers. De volledige perspresentatie is onderstaand te downloaden.


Fan Onderzoek 2009/’10

KNVB Expertise heeft in samenwerking met de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie het eerste Nederlandse Fan Onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek hebben in totaal 56.000 fans hun mening gegeven over hun favoriete club. Zo krijgen de Nederlandse betaaldvoetbalorganisaties inzicht in de mening, wensen en behoeften van hun fans. De resultaten zijn gepubliceerd in twee rapporten: een voor de Eredivisie en een voor de Jupiler League. Onderstaand kun u beide rapporten downloaden.


Bekijk hier meer openbare publicaties van KNVB Expertise.