Miljoenen lettertypen, de ene mooier dan de andere en uiteraard is dat subjectief. Hierbij mijn relaas over Comic Sans.

(im)populair
Comic Sans was in 1994 toen het werd uitgebracht erg populair. Het werd vooral gebruikt in tekstballonnen van strips. Op een gegeven moment werd het lettertype overal voor gebruikt waardoor de populariteit nogal afnam. Aangezien het een soort handgeschreven lettertype is, kan je het in mijn ogen echt niet gebruiken voor serieuze zaken. Hierdoor (en omdat ik het ook gewoon een lelijk lettertype vind) kijk ik iedere keer weer met verbazing en afschuw als ik ergens iets tegenkom in Comic Sans.

Gebruik
Comic Sans vind ik voor sommige (lees: de meeste) situaties totaal niet geschikt. Toch kom ik het op de meest vreemde plaatsen tegen. Alleen al in mijn eigen woonplaats is er een bloemenzaak die de bedrijfsnaam op de etalageruit in Comic Sans communiceert en een restaurant heeft zelfs de menukaart in het afgrijselijke lettertype. Ongelooflijk dat je uit alle beschikbare lettertypen uitgerekend deze kiest! Er zijn voorbeelden van de overtreffende trap, zoals zelfs op een grafsteen…

Voorstanders
Opmerkelijk genoeg zijn er ook voorstanders van Comic Sans. Sterker nog, het lettertype heeft fans! Bij de Coen en Sander-show op 3FM is sinds 2009 De Nationale Comic Sans Dag gehouden. Hiermee proberen ze het gebruik van het lettertype (vooral die dag) zoveel mogelijk aan te moedigen. Er zijn ook grote bedrijven die hier aan meewerken en voor een dag de gehele website in Comic Sans tonen. Zie het voorbeeld hiernaast van de KLM.

Meedoen
Via de bijbehorende website kan iedereen alle websites in Comic Sans bekijken en webmasters kunnen met behulp van een script de eigen website in het lettertype omzetten. Ook is er de Comic Sans Dag Facebook pagina.

2013
Vrijdag 5 juli 2013 is het weer Comic Sans Dag. Ondanks dat ik het een lelijk lettertype vind, is het wel leuk om te zien welke grote merken weer meedoen. Naast de KLM en uiteraard 3FM, staan hieronder voorbeelden van normaliter gerespecteerde nieuwsbronnen als de NOS en de Volkskrant. Volgend jaar is het lustrum van Comic Sans Dag en ik ben benieuwd welke grote merken zich dan weer laten verleiden tot het afschuwelijke lettertype…