Provinciehoofdsteden Nederland

Provinciehoofdsteden

In de afgelopen jaren heb ik samen met mijn vrouw alle provinciehoofdsteden van Nederland bezocht. We hebben ervan genoten om ons eigen land te ontdekken en nemen je graag mee op ontdekkingsreis!

 

Waarom Provinciehoofdsteden?

Sommige mensen gaan backpacken aan de andere kant van de wereld, terwijl ze verder bijna de eigen provincie niet uit zijn geweest. Ieder zijn ding, uiteraard. De reden van onze tocht door Nederland is dat ons land zó divers is, dat het veel heeft te bieden. Elke provincie lijkt wel een apart land: een eigen vlag, taal of dialect, gewoonten, lekkernijen en toeristische trekpleisters. Twaalf keer op vakantie in eigen land, kunnen wij iedereen dan ook aanraden.

Wat hebben jullie daar gedaan?

In de twaalf steden hebben we vaak dezelfde en juist verschillende dingen bezocht en gedaan. De ene keer was het een bijzonder gebouw, toren of brug, de andere keer een beeld, feest of activiteit. Musea vinden wij als cultuurbarbaren niet echt interessant, maar de meeste toeristische trekpleisters hebben we wel bezocht of gezien. Daarnaast ondernemen we meerdere activiteiten zoals een fiets huren, shoppen in de binnenstad, terrassen pakken en uiteraard mogen ook de lokale lekkernijen niet ontbreken. De fotolandkaart onderaan deze pagina geeft een mooi overzicht van hoogtepunten in alle provincies. Een gedetailleerde(re) invulling gaan we niet geven, want die mag je zelf ontdekken!

Hoe zijn de reizen geboekt?

Onze reis hebben we over een aantal jaren uitgespreid. De ene keer hebben we een weekend geboekt, de andere keer in een daytrip de hoofdstad bezocht. Soms gingen we met de trein, dan weer met de auto. Ons verblijf was altijd in het centrum van de stad, maar de accommodaties verschilden nogal. We hebben in hotels gezeten, maar ook B&B’s of een appartement via Airbnb gehuurd. Veel opties en alles heeft zo zijn charme. Mocht je informatie willen over waar wij verbleven, neem dan even contact op.

Wanneer was deze tour?

We (Paul & Paula) zijn begonnen in 2015. Last maar zeker not least onze eigen provinciehoofdstad Arnhem, sluit deze memorabele tour door Nederland af. Nu in augustus 2019 hebben we de reis voltooid. Bedenk dat we in die periode naast deze 12 provinciehoofdsteden óók vier keer op zomervakantie, tweemaal op wintersport, stedentrips naar Barcelona, Londen en Rome én viermaal op familieweekend zijn geweest. Daarnaast maak ik ook nog wel eens een voetbaltrip. Vandaar dat we de provinciehoofdsteden over een langere periode hebben uitgesmeerd.

Waar? Ken jij alle Provinciehoofdsteden?

Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Amersfoort en Eindhoven zijn leuke steden om te bezoeken, maar allemaal géén provinciehoofdstad. Weet jij welke steden zich hoofdstad van een provincie mogen noemen? Doe de test! Of kijk direct de antwoorden.

Meest gestelde vragen

Het valt ons op dat we vaak verbaasde en positieve reacties krijgen als we over onze reizen en dit reisdoel vertellen. En ook “Hoe bedenk je het!?” is een veel gestelde vraag. Sjah… Drie vragen die wij krijgen, zodra we over dit avontuur vertellen.

1. Welke stad was het mooist of welke reis het leukst?

Dat kunnen we écht niet kiezen want iedere stad heeft wel iets. Toch een tip van de sluier oplichten dan maar. Het is geen geheim dat de meeste mensen niet dolenthousiast worden als ze Assen en Lelystad horen. Dat hadden wij in ieder geval niet en bij deze twee is het dan ook bij een daytrip gebleven. Van de bourgondische gezelligheid van Maastricht en Den Bosch hebben we erg genoten. Ook een weekend waarbij we Leeuwarden (tandem gehuurd) en Groningen (met de bekerwinst op de Grote Markt als toppunt) combineerde, was top. Wellicht voor ons ook extra bijzonder omdat dit onze eerste trip was.

Het mooiste verblijf hadden we in Utrecht, bij een B&B aan de gracht in een oude werfkelder. Grootste verrassing in dit rijtje is misschien wel Haarlem (met Jopenkerk). Als je die stad niet kent, ga erheen! Aan de kust bij Den Haag (tijdens Nationale Aftelmoment) en Middelburg is het heerlijk in de zomer. Ook Zwolle is een leuke stad om een dag door rond te lopen. Vanwege het dichtstbijzijnde Bevrijdingsfestival, komen we daar ook al jaren. Hoewel we regelmatig voor Vitesse in Arnhem zijn, hebben we in een weekend de stad buiten het stadion leren kennen. Onze tour door Nederland hebben we daar afgesloten. Daarom heeft de hoofdstad van onze eigen provincie ook een speciale plek.

2. Gaan jullie nu alle Europese hoofdsteden bezoeken?

Standaard de eerste vraag die we krijgen. Het antwoord: nee. Dat is geen doel op zich. Samen zijn we al wel in Londen, Rome en bij Lissabon geweest (en Barcelona maar dat is geen hoofdstad). Mijn wederhelft is al in Parijs en Brussel geweest, zelf heb ik Praag en Edinburgh bezocht. Berlijn lijkt me gaaf en ook Dublin staat hoog op onze verlanglijst. Maar nogmaals: nee, dit is niet ons volgende doel.

3. Hebben jullie nog een ander reisdoel?

Ja, dat dan weer wél. Tegelijkertijd zijn we namelijk bezig om alle Monopolystraten te bezoeken. Dat heeft een mooie overlap met de provinciehoofdsteden (Arnhem, Den Haag, Groningen, Haarlem en Utrecht). Met Rotterdam (al geweest) en Amsterdam, maken we dat doel ook compleet. In iedere straat hebben we een foto gemaakt met het straatnaambord. Hierdoor kunnen we binnenkort My Monopoly spelen met al onze eigen foto’s! Voor “Ons Dorp” (dat geen bestaande plaatsnaam is) fotograferen we de Brink in Deventer en Dorpstraat in Twello. Als we alle straten hebben bezocht en vastgelegd, maak ik hier weer een blog van. Wordt vervolgd!

Vragen of tips?

Wil je nog iets weten over een stad, de reis, het verblijf of heb je andere tips of vragen? Neem dan contact op en hopelijk kunnen we (elkaar) helpen.

 

Provinciehoofdsteden Nederland bezocht