Learnings uit workshops en presentaties over scrum.
Begin november ben ik bij Scrum Event 2016 geweest. Het evenement georganiseerd door Agile Scrum Group bestond uit workshops en presentaties over scrum. Vooral bedrijven buiten de IT deelden hun kennis en ervaringen.
Ook de zogenaamde “Energizer” met Memory Quiz was leuk. Maar dat kan ook komen doordat ik de finale haalde en bijna winnaar werd. Al met al een leuk event om inzicht te krijgen in scrum bij andere bedrijven. Hieronder enkele learnings die ik heb opgepikt uit verschillende sessies.
Aanpassingsvermogen en agile zoals Messi
Bedrijven moeten meer agile worden om te overleven. Niet de sterkste of slimste overleeft, maar degene met het grootste aanpassingsvermogen. Bedrijven (V&D, OAD) en merken (Nokia, Kodak) die zich niet aanpassen aan nieuwe omstandigheden, worden achterhaald en verdwijnen. Een bedrijf dat dit juist goed doet en experimenteert is Zara. In plaats van twee collecties per jaar, brengen zij tien keer een nieuwe collectie op de markt. Door vaker iets te proberen in een aantal filialen, dit te testen bij eindgebruiker en daarmee feedback op te halen, kunnen ze hiervan leren en het daarna verder uitrollen. Een mooie metafoor over agile zijn: voetballer Messi. Door kleine pasjes en korte bewegingen te maken, wordt hij wendbaar, kan hij zich aanpassen in een andere richting en speelt hij tegenstanders zoek. Dat is precies wat bedrijven ook zouden moeten doen!
Kleine pasjes, korte bewegingen, wendbaar zijn, richting aanpassen en tegenstanders zoekspelen: Messi is agile! Gehoord op #scrumevent2016
— Paul Overmars (@POtwello) 3 november 2016
Copy/paste opschalen werkt niet, balans tussen leveren en leren
Deze case ging over gemiste kansen en blinde vlekken bij de adoptie van Large-Scale Scrum. Eigenlijk ging het over rücksichtslos kopiëren van een succesvol scrumteam en er dan vanuit gaat dat je hetzelfde succes behaalt. Copy/paste opschalen dus. Maar meerdere teams betekent niet automatisch sneller opleveren. Er moet een balans zijn tussen leveren en leren. De kaders van scrum werden omver geduwd en dan gaat het inderdaad niet meer werken. Een Product Owner zonder mandaat of een team te vol duwen met werk, zijn kenmerken van een mislukte scaling. Het bedrijf kwam in allerlei loops terecht waarbij kwaliteit en snelheid afnamen. Boeiend om te horen en gedurfd om een mislukte scrumcase te presenteren.
Van een kei zand maken in refinement
Een volgende case ging over het opzetten van scrum en de eerste stappen van een afdeling naar scrumteam. Omdat wij met onze organisatie al verder zijn, heb ik hier weinig learnings uit gehaald. Vooral bevestiging dat wij de goede weg hebben ingeslagen. Een aantal uitdagingen en oplossingen waar zij tegenaan lopen, waren wel herkenbaar in onze opstartfase.
- Eindgebruikers laten testen levert waardevolle feedback op.
- Bij refinement user stories kleiner maken, zodat ze eenvoudiger in een sprint kunnen worden opgepakt.
- Waterval met andere afdelingen (die niet scrummen), werkt blokkerend voor oplevering.
- De grijze stroom van werkzaamheden buiten de sprint zo klein mogelijk maken en de teamleden zoveel mogelijk dedicated in het scrumteam laten opereren.
- Teveel werk opnemen in een sprint: eerst je bordje leeg eten voordat je er iets nieuws op legt.
Een goede metafoor die ik hoorde ging over refinement: “Van een kei zand maken”. Door het kleiner te maken, kan het als team worden opgepakt. Een schepje zand is namelijk makkelijker te verplaatsen dan een grote kei.
Scrum in het onderwijs met Definition Of Fun
In het onderwijs wordt ook scrum gebruikt: eduScrum. In blokken van acht weken komen alle facetten van scrum aan bod, inclusief sprintplanning en retrospective. De docent heeft de rol van Product Owner en bepaalt daarmee de toetsinhoud. De rest (het proces) is aan de studenten. Zij plannen dus zelf de lesstof in en hoe de D.O.D. wordt bereikt. Gaaf, ik wou dat dit in mijn studententijd werd gedaan! Wat ik een mooie toevoeging vond, is de Definition Of Fun. Dit is meer dan alleen afspreken wanneer er bier wordt gedronken. Ook teamafspraken over hoe het leuk blijft om bezig te zijn, worden hierin opgenomen.
Ook interessant: naast Done, Ready en Tested een Definition Of Fun! #scrum #scrumevent2016
— Paul Overmars (@POtwello) 3 november 2016