Als ik naar een website kijk, let ik op verschillende onderdelen. Het belangrijkste voor zowel de websitebezoeker als websitebeheerder is volgens mij duidelijkheid. De bezoeker moet namelijk makkelijk en snel kunnen vinden wat hij zoekt en het websitebeheer moet eenvoudig zijn. Dit artikel beschrijft wat essentieel is voor iedere website, geeft een top 10 online kansen en verklaart succesfactoren van de beste websites.

Essentieel voor iedere website
Bij het ontwikkeltraject voor de website van Voorwaarts, heb ik een aantal kernpunten benoemd waaraan de nieuwe website moest voldoen. Deze punten zijn essentieel voor iedere website:

 • Content
  De inhoud van de website vormt het hart: zonder content geen website. Een goede website bevat de juiste informatie, is volledig én up to date. Het tegenovergestelde schrikt namelijk af. Onjuiste informatie vermelden of juiste informatie die onvindbaar is, heeft een averechts effect. Ook gegevens die niet compleet zijn of berichten van weken geleden, nodigen niet uit voor een herhaalbezoek. En terugkerende bezoekers is toch een doel dat iedere website wel heeft.
 • Design
  Al deze content moet mooi zijn vormgegeven. Mooi is uiteraard subjectief, het gaat dan ook meer om functioneel. De website moet een bepaalde uitstraling hebben (het oog wil ook wat) én vooral overzichtelijk zijn. Het ontwerp van een duidelijke navigatie en de websitestructuur dragen hieraan bij.
 • Techniek
  Het CMS waarmee wordt gewerkt, moet zowel geavanceerd zijn qua mogelijkheden als eenvoudig in gebruik. Hierdoor worden de vele opties goed benut én blijft het onderhoud laagdrempelig. De opbouw van de website, de invulling van de navigatie en of de site responsive is, heeft ook met de techniek te maken.

Essentieel voor iedere website
Content: de juiste informatie, volledig én up to date
Design: een duidelijke navigatie en overzichtelijke websitestructuur
Techniek: een geavanceerd CMS voor eenvoudig onderhoud

Top 10 online kansen
Een langzaam ladende website is de nummer 1 online irritatie. Als je kijkt naar deze top tien online irritaties, weet je direct wat een website níet moet hebben. Deze tien punten heb ik omgedraaid zodat je weet waar een goede website aan moet voldoen:

 1. Site laadt snel
 2. Probleemloos inloggen
 3. Gegevens niet opnieuw hoeven invullen
 4. Geen foutmeldingen
 5. Duidelijke functionaliteiten
 6. Vindbare pagina’s (geen “Pagina niet gevonden”)
 7. Vindbare informatie
 8. Duidelijke formulieren
 9. Ook werken op mobiel en tablet
 10. Duidelijke teksten

Leren van de beste websites
Ieder jaar worden er verkiezingen gehouden voor de beste website. Zo zijn er ruim 946.000 stemmen uitgebracht op websitevanhetjaar.nl, waar het publiek websites beoordeelde op inhoud, navigatie en design. Tweakers Pricewatch werd daar tot winnaar uitgeroepen. Bekijk wat de succesfactoren volgens de kenners zijn. In die video verklaren vertegenwoordigers van de winnaar dat het ligt aan de gebruikersgroep. De tip die zijn geven: bedenk heel erg goed welke vraag je wilt beantwoorden voor gebruikers van je website. Dit doen zij door te “schrijven over superrelevante onderwerpen” en door “mensen in elk stadium van het koopproces optimaal te bedienen”.

Daarnaast is er de WUA! Top 100 Beste Websites 2014. Op basis van 55.583 unieke websitebeoordelingen zijn 4.493 websites beoordeeld op Look & Feel, Aanbod, Merkbeleving en Voorkeur. De belangrijkste succesfactoren van winnaar Fleurop waren een goede eerste indruk, direct duidelijk, juiste informatie op het juiste moment en een heldere, relevante en geloofwaardige belofte.

Voldoet jouw website aan de essentiële voorwaarden die in dit artikel zijn genoemd? Doe er je voordeel mee, kijk naar de top 10 online kansen en leer van de beste websites.