← Websites

Website 1.0 was goed opgezet en heeft jaren naar behoren gefunctioneerd. Op een gegeven moment had ik door mijn professionele werk geen tijd meer om deze vrijwilligersfunctie in te vullen op de manier zoals ik dat voor ogen had en heb ik mijn taak als webmaster voor de afdeling Voetbal neergelegd. Zonder andere goedwillende vrijwilligers tegen het zere been te willen schoppen, zag ik de website in de periode daarna steeds verder afzakken. Toen het dieptepunt was bereikt, toonde de website alles wat een goede site niet moet hebben: incompleet, niet up to date en onoverzichtelijk. Een chaos die pijn deed aan mijn ogen, zeker met het werk wat ik erin had gestoken bij het opzetten van de website (1.0). Dat was voor mij de reden om tijd vrij te maken en mij vanaf juni 2011 weer op de website van Voorwaarts te storten voor een gigantische renovatie en herstart. In vier stappen werd de website nieuw leven ingeblazen.

De zomermaanden van de voorbereiding werden intensief gebruikt zodat de herstructurering van de website was afgerond bij de competitiestart in september. Ter ondersteuning van de contactpersonen ontwikkelde ik een instructieblad (pdf), met uitleg over het gebruik van het CMS, opmaakregels en tips. Het gebruik van dit document door de contactpersonen had een zichtbaar effect op de uitstraling van de website. Bovendien bedacht ik een format voor de teampagina’s met vaste tabbladen, zodat alle voetbalteampagina’s dezelfde indeling hebben.

Het kostte me (nog steeds) veel tijd, maar tot op de dag van vandaag is de afdeling Voetbal goed vertegenwoordigd op de website van onze omnivereniging. Afdelingsbreed worden er wedstrijdverslagen geplaatst en belangrijke informatie als vergaderingen, nieuws, voorbeschouwingen en verslagen van het 1e elftal staan online. Mede dankzij de KNVB widget is het overzicht van wedstrijden (programma én uitslagen) altijd snel bijgewerkt. De website (1.1) is weer zoals hij hoort te zijn: compleet en up to date!

Artikel in het clubblad, september 2011 nr. 167:
Herstructurering website Voorwaarts afdeling voetbal