Agile 2Gether event georganiseerd

Een event georganiseerd en als dagvoorzitter opgetreden. Woensdag 5 oktober was het zo ver: Agile@Alliander 2Gether! We kijken terug op een geslaagde tweede editie van het event voor en door onze agile community. En dat doen we ook in deze blog.

Agile event

Dit artikel verscheen eerder op ons intranet als “Positieve energie bij Agile@Alliander 2Gether!“. Omdat dit alleen voor intern gebruik is, heeft de tekst hieronder een paar aanpassingen. Wil je meer informatie, neem dan contact met mij op.

Panelgesprek met stellingen en interactie

Dagvoorzitter Paul Overmars opende klokslag 9:00 het event waarbij het dagprogramma werd doorgenomen. Als eerste stond er een panelgesprek op het programma. Het panel werd voorgesteld en het publiek werd een aantal stellingen voorgeschoteld. Via een mentimeter kon het publiek reageren op de stellingen. Vervolgens ging het panel het gesprek aan over de uitkomsten. Dankzij de catchbox die heen en weer werd gegooid in het publiek, ontstond er een leuke interactie tussen de panelleden en de deelnemers. Een paar citaten en conclusies vanuit het panelgesprek.

  • “Het belangrijkste dat Alliander kan doen om de agile transitie succesvol te maken is keuzes maken wat je niet doet”, “just do it”, “samen doen en de agile mindset (ook bij het management) ontwikkelen”.
  • Het Scaled Agile Framework (SAFe) past (volgens 65% van de stemmers) niet overal goed bij Alliander.
  • Tijdens de agile transformatie hebben we (volgens 47% van de deelnemers) helaas onvoldoende aandacht voor de mens.
Dagvoorzitter bij Agile 2Gether event

Break-out sessies met games en (VR) workshops

Met “Leren Kijken” vormden we een gezamenlijk beeld door opnieuw te leren kijken naar de werkelijkheid en patronen te herkennen en benoemen. “Hoe herken ik patronen die ons níet helpen? En kijken kan je leren! Verder uitzoomen en wat zegt het over mij dat ik dit zie?”

Elke ART en elk team heeft een duidelijke visie om succes te boeken. Toch? Een gedragen ART visie is niet vanzelfsprekend en vaak zijn teams bezig met kortetermijnoplossingen. Bij de sessie “Stabiele & succesvolle teams door visie” werden lessons learned van zo’n gezamenlijke visie gedeeld.

Bij de sessie “PI Planning: hoe zat dat ook alweer” werden er best practices aangereikt en anti-patronen besproken met nadelige bij-effecten. Zo werd er geopperd om de PI-planning om te dopen tot PO-Planning, omdat er niet altijd teamleden bij aanwezig zijn. Vooralsnog komt dat event níet op de agenda.

Tijdens de “Agile leadership workshop” werd besproken waarom, hoe en wat er nodig is om een Agile leader te zijn. Dit bleek een hot topic en veel mensen zijn aan het denken gezet.

“PO Value Game” werd gespeeld met als doel om zoveel mogelijk waarde te creëren. In spelvorm werd zo ervaren hoe een Product Owner met complexe productontwikkeling omgaat en voor welke keuzes je in die rol staat. De belangrijkste learnings zaten hem in refinen, refinen en refinen. Wat is de balans tussen effort en waarde: wat levert het nu eigenlijk écht op? Zo ben je meer in control over wat je wél en níet doet.

VR workshop tijdens Agile 2Gether event

Een populaire break-out sessie die tweemaal werd aangeboden was “Met andere ogen”. Op een interactieve manier met gave VR-brillen, werd het gesprek gevoerd over sociale veiligheid, (voor)oordelen en micro-agressie. Verschillende situaties van sociale uitsluiting en grensoverschrijdend gedrag werden behandeld en deze sessie paste daarmee perfect in de “Week van de Veiligheid”.

Positieve feedback smaakt naar meer

Bij de afsluiting gaven alle sprekers een samenvatting van hun sessie. Hoe is die verlopen, wat waren de reacties en take-aways en komt er een vervolg? Het resultaat daarvan heb je zojuist gelezen.

Na de sprekers hebben we de deelnemers om reacties gevraagd via een retrospective. Eerst een kwantitatieve, waar het gemiddelde cijfer 8,1 uit kwam. Met die waardering zijn we enorm blij! Ook de kwalitatieve reacties bestond uit louter positieve feedback. Vooral over het (waardevolle, afwisselende, diverse, interessante, gevarieerde, gave, mooie, interactieve, leuke en leerzame) programma, de goede organisatie en het enthousiasme en de energie! Zelfs de verbeterpunten hadden een positieve twist want de deelnemers wilden langere break-out sessies, een event van een hele in plaats van een halve dag en snel(ler) weer een nieuwe editie! Dat smaakt absoluut naar meer. Tot slot ontvingen de aanwezigen nog een enorm populaire goodiebag, dat een goede teaser bleek voor de afsluiting van het event.