Populaire domeinnamen en een passende naam voor websites.

De oudste en populairste domeinnamen
Het .com-domein bestaat inmiddels 30 jaar. De allereerste en daarmee oudste domeinnaam is Symbolics.com. Later kwamen daar onder meer .net (1985), .org (1985) en bijvoorbeeld .nu (1997) bij. In Nederland is .nl nog steeds het populairst, gevolgd door .com en .eu. In september 2014 kwam er een aparte domeinnaam voor Friesland bij: .frl.

Verzin een passende naam
Onlangs moesten we met een projectgroep nadenken over de naam voor een nieuwe website. Dit is nog lastiger dan je in eerste instantie denkt. Het moet een korte URL zijn, die eenvoudig te onthouden is en uit te spreken. Bovendien moet deze passen bij de inhoud en het doel van de website én uiteraard beschikbaar zijn.

Opvallende voorbeelden
Voorbeelden van een geslaagde en een minder goede keuze voor een domeinnaam.

  1. De exacte naam weet ik niet meer, maar in een radioreclame hoorde ik een website in de trend van steunpuntdyslexie.nl. Voor mensen met dyslexie, lijkt mij dit een behoorlijk lastige domeinnaam. Het schijnt dan ook een van de slechts bezochte website te zijn…
  2. Miljonair worden met een website, het lukte de maker van The Million Dollar Homepage. Via milliondollarhomepage.com verkocht hij een miljoen pixels voor 1 dollar per stuk. De website bestaat slechts uit een grid van 1.000.000 pixels. Bedrijven konden (groepen) pixels kopen om daar bijvoorbeeld hun logo te plaatsen. Alle pixels werden verkocht waardoor de eigenaar miljonair is!

Claim jouw naam
In een eerdere blogpost “Claim jouw naam online” heb ik het gehad over het online claimen van jouw naam. Soms moet je er snel bij zijn en slim handelen om jouw naam te claimen voor websites en social media. Uit vijf voorbeelden blijkt dat het belangrijk is dat jouw naam online wordt geclaimd.