Top 5 van 2017

Deze artikelen werden het meest gelezen in het afgelopen jaar.

10 retrospectives

Met in totaal bijna 14.000 views is dit verreweg het populairste artikel. Met ruime voorsprong en net als vorig jaar de meest gelezen blog van mijn website. Hierin geef ik voorbeelden van retrospectives waarmee jouw scrumteam ook aan de slag kan dankzij de formats. Omdat ik al weer zoveel nieuwe vormen van retrospectives met mijn scrumteams heb gedaan, is het mijn streven om een vervolg te schrijven.

Scrum poker

Nog een blog over scrum dat goed is gelezen. Bij Scrum poker worden er user stories gepokerd met punten, de zogenaamde story points. Daarbij zijn meerdere factoren die worden meegewogen, namelijk hoeveelheid werk, complexiteit, ervaring, afhankelijkheid en onzekerheid.

Wat doet een Online Content Specialist?

Voordat ik Scrum Master werd, was ik Online Content Specialist. Daarbij was ik vooral bezig met websitebeheer, website optimalisatie en online vernieuwingen. Alles over die rol lees je in dit artikel uit 2014.

Story points voor mijn scrumteam bepalen

Dit artikel geeft antwoord op de vraag: “Hoeveel punten kan mijn scrumteam opnemen?”. In deze blogpost lees je hoe wij dit met ons scrumteam doen.

Online Scrum Quiz

De top 5 wordt gecompleteerd met de Online Scrum Quiz. Daarmee kan je jouw kennis van scrum testen door 30 meerkeuzevragen te beantwoorden. Waar de meeste scrum assessments in het Engels zijn, is deze quiz in het Nederlands. En je krijgt per vraag feedback, zodat je weet waarom het antwoord goed of fout is waardoor je er iets van kunt leren. De Online Scrum Quiz is al 370 keer gedaan.

 

Bekijk ook de Top 5 van 2016, 2015 en 2014.