Bij Centraal Beheer gaan we versnellen met scrum en onze website vernieuwen! Een gaaf traject, want van online vernieuwingen krijg ik energie en ik ben fan van scrum! In deze blog een uitleg over het scrummen van onze nieuwe website en een terugblik op de eerste sprint.

 

Starten met scrum
We werkten bij Centraal Beheer al langer met een vorm van scrum en vanaf 1 juli zijn we gestart met twee nieuwe scrumteams. Deze teams werken volledig volgens het scrum principe aan een nieuwe website. Bij de kick-off van onze scrumteams, werd deze video over het scrumproces getoond:

Versnellen dankzij scrum
Het versnellen wordt bereikt dankzij scrum. In plaats van langdurige ontwikkeltrajecten, kunnen we in sprints van drie weken verbeteringen doorvoeren en zo op korte termijn al waarde leveren. Hiermee wordt ook het risico vermeden dat er tijdens zo’n langdurig traject andere/aanvullende wensen/inzichten ontstaan die ontwikkelingen beïnvloeden. Of zoals een collega het treffend verwoorde: “Om te voorkomen dat je op een bewegend doel blijft schieten”. Met scrum kunnen we dus snel, relatief kleine, aanpassingen doorvoeren en zijn we flexibel om eventueel te schuiven met prioriteiten.

Fan van scrum
De korte cyclus van scrum met continue oplevering per sprint werkt erg goed en stimulerend. Het is extreem resultaat gericht want iedere sprint zie je resultaat van jouw inspanningen. Bovendien zijn we dankzij het multidisciplinaire karakter erg slagvaardig en omdat we zelforganiserend zijn ook minder afhankelijk van anderen. De snelheid waarmee we kunnen schakelen en samenwerken binnen het scrumteam én waardoor we snel online vernieuwingen opleveren, veroorzaakt mijn enthousiasme voor scrum.

Meer over scrum
In dit duidelijke artikel “Scrummen, binnenkort doe jij het ook op kantoor“, wordt duidelijk uitgelegd wat scrum is en wat alle termen betekenen. Lees ook mijn blog over scrum.

SCRUM
scrumlegoHet scrumprincipe in theorie én praktijk tijdens de training Internet Projectmanagement, met pingpongballetjes, pokeren en Lego. Onder meer over de rollen binnen een scrumteam en het scrumproces.

Het scrumprincipe in theorie én praktijk

Website vernieuwen
In meerdere sprints gaan we onze website vernieuwen en een volledig nieuwe stijl implementeren. We veranderen de footer, header, servicepagina’s, homepage en productpagina’s. Ondertussen migreren we oude(re) pagina’s naar de huidige en nieuwe stijl. In het migratieplan staat onder meer beschreven hoe we omgaan met masterpages en CSS, welke keuzes we hebben gemaakt en in welke volgorde we gaan migreren.

De eerste sprint
Tijdens de kick-off van de nieuwe scrumteams hebben we het gehad over de manier van werken met agile en scrum. Daarna zijn we met ons scrumteam aan de slag gegaan met het samenstellen van user stories. Deze hebben we ingeschat door middel van planningpoker en ingepland in de eerste vier sprints met voor iedere sprint een hoofddoel benoemd. In de sprintplanning zijn voor alle user stories taken bedacht en toegevoegd op het scrumbord op onze afdeling. Dankzij dit scrumbord met burndown chart houden we de voortgang bij én is dit ook voor iedereen buiten het scrumteam zichtbaar.

Nieuwe footer
Het hoofddoel voor de eerste sprint was het live zetten van de nieuwe footer. Onderdeel van de eerste sprint was ook het eerder genoemde migratieplan. Om formulieren naar de nieuwe stijl te migreren, hebben we een workshop georganiseerd. Na de laatste aanpassingen van content en het testen op laptop, tablet en mobiel, is de nieuwe footer ruim binnen de eerste sprint live gegaan. Daarmee was de belangrijkste user story van onze eerste sprint behaald!

Retrospective
Deze eerste sprint werd afgerond met de demo en de retrospective, waarin we antwoord gaven op deze vijf vragen: wat willen we in de volgende sprint meer, minder, starten, stoppen en behouden? Dankzij de antwoorden hierop, kunnen we nóg beter, efficiënter en resultaatgericht werken in de volgende sprint.

Het scrumproces in tweets
Hieronder in vijftien tweets hoe dit proces is verlopen. Van de kick-off met onze nieuwe scrumteams, tot oplevering van de eerste sprint met de nieuwe footer die live staat.