Op naar 2020 na 1 jaar bij Prowareness

Nu het december is en de jaarwisseling naar 2020 eraan komt, is dit een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Ook omdat ik inmiddels meer dan een jaar bij Prowareness werk. Bij mijn sollicitatiegesprek zei een huidige collega: “Ik ben heel erg benieuwd wat een jaar Prowareness met jou doet”. Deze blog is daar het antwoord op.

Het afgelopen jaar bij Prowareness

De eerste drie maanden zorgden voor een vliegende start én waren tegelijkertijd best overweldigend. Er is zoveel te doen, dat ik mijzelf voorbij vloog. Later heb ik een betere balans gevonden en na een jaar in dienst kon ik terugkijken op drie succesvolle klussen. De afwisseling in werk en persoonlijke groei die ik zocht, had ik gevonden. De impactcijfers die ik bij klanten ophaalde waren hoog en mijn ontwikkeling enorm. Het resulteerde in mijn vierde klus, waarover later meer. Mijn klussen in het kort op een rij:

1. Gestart met een transformatie en twee scrumteams

De maandag na mijn bootcamp stond ik direct bij mijn eerste klus op de stoep. Klaar om te starten namens Prowareness, als Scrum Master van twee scrumteams. Het is gelukt om deze teams te laten groeien en daarnaast ook met zes beginnende Scrum Masters een community opgezet zodat zij zich ontwikkelden. Via trainingen en workshops kon ik verder bijdragen aan de transformatie. Bovendien was ik onderdeel van het transformatieteam. Na vier maanden werd het reizen wel wat veel en was ik blij dat ik een klus in onze regio kon doen.

2. Kort en krachtig een probleemteam geholpen

Bij die tweede klus stopte de Scrum Master bij een scrumteam. In 1 op 1 gesprekken en via teamsessies heb ik de echte problemen bij dat team boven water gekregen. Het team werkte met een project (geen productontwikkeling) en wist precies wat het moest doen om de deadline te halen. Dit was dus geen complexe omgeving waarin een empirische aanpak het beste tot zijn recht komt. Het scrum framework was dan ook geen passend middel en het team besloot daarmee te stoppen. Daardoor kon ik naar mijn derde klus.

3. Leerzame pilot met een scrumteam en transformatieteam

Daarna op naar klus drie voor een pilot met een nieuw scrumteam. Ook hier heb ik trainingen gegeven en was ik onderdeel van het transformatieteam. Het scrumteam ontwikkelde zich en toonde aan dat de werkwijze succesvol was. De transformatie had alleen geen volledige kans van slagen en de pilot werd helaas plotsklaps gestopt.

Leven op pauze na privéproblemen

Toen deze derde klus ineens stopte, zat ik zonder klus. Op dat moment ging het met ons team ook niet optimaal. Het zette mij aan het denken: wat wil ik precies voor volgende klus en ik twijfelde of mijn toekomst nog wel bij Prowareness lag. Bovendien zat ik privé behoorlijk in een dip. Mijn vader werd ziek en met mijn relatie ging het ook niet goed. Dat boven op mijn werktwijfels, maakte het een erg lastige periode. Als je met één van deze moeilijkheden zit, is dat al lastig genoeg. Alle drie tegelijk, werd mij even te veel. Op dat moment had ik echt behoefte om mijn leven op pauze te zetten. Mijn vakantie was dan ook meer dan welkom. Na die periode kon ik alles langzaam weer op de rit zetten. En vrijwel direct kondigde klus vier zich aan.

4. Uitdagende vierde klus

Dankzij deze eerdergenoemde drie klussen, kon ik doorgroeien naar de vierde klus via Prowareness. En dat werd een hele uitdagende. Samen met een collega Agile Coach, zijn we verantwoordelijk voor het coachen van zes scrumteams, met evenveel Product Owners en vier Scrum Masters. Bovendien zijn er vier interne Agile Coaches die worden klaargestoomd om ons over te nemen. In korte tijd heb ik veel impact gemaakt bij een nieuw scrumteam en met zowel de Scrum Master Gilde als Agile Coach Gilde die we hebben opgezet.

Nieuwjaarswens 2020

Nu aan het eind van dit jaar, lijkt alles qua privé en werk weer op de rit. Mijn vader is en wordt verder behandeld, de scheiding is officieel en goed afgehandeld en met deze klus gaan we ook de volgende fase in. Daarmee wordt dit turbulente jaar gelukkig positief afgesloten. Die lijn zet ik graag door in het nieuwe jaar. En daar kijk ik enorm naar uit. Op naar 2020!

Prowareness missie