Proeven bij Prowareness

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het nu op mijn werk is. Het korte antwoord: goed! In deze blog het langere antwoord, waarbij ik terugkijk op mijn eerste drie maanden bij Prowareness. Sinds de jaarwisseling heb ik mijn proeftijd gehaald! Die mijlpaal samen met een metafoor van de snoepwinkel, maakt “Proeven bij Prowareness” een smaakvol overzicht van mijn belevenissen tot nu toe.

Daarom: Proeven bij Prowareness

Gave klussen als Scrum Master bij mooie bedrijven en maximaal ontwikkelen dankzij alle kennis die voorhanden is. Dit in combinatie met de afwisseling die je als consultant hebt, waren voor mij de belangrijkste redenen om bij Prowareness te gaan werken. Door trainingen en events kende ik Prowareness al en zag ik mijn huidige werkgever als ‘het walhalla op mijn vakgebied in Nederland’. Tijdens de uitgebreide sollicitatieprocedure en een intensief bootcamp (waarover nog een aparte blog volgt) werd mijn beeld bevestigd. In deze eerste maanden heb ik hier zowel van kunnen genieten als enigszins last van gehad.

PSM-I, PSM-II en PSPO-I

Nog voordat ik in dienst kwam, heb ik de Product Owner training van Prowareness gevolgd. Hierdoor heb ik in mijn vakantie het assessment van Professional Scrum Product Owner I gehaald. Naast Professional Scrum Master I en PSM-II, ging ik ook met het PSPO-I certificaat van scrum.org op zak aan de slag bij Prowareness. Mooi dat die kans werd geboden om deze training te mogen volgen!

Snoepwinkel Prowareness

Die PO-training was een voorbeeld van het proeven en één van de vele verkrijgbare snoepjes. De volgende metafoor daarover, vind ik zeer treffend. Als je vroeger de Jamin of een andere snoepwinkel binnenstapte, keek je jouw ogen uit. Voor een kind is het watertanden naar al het lekkers dat er te krijgen is. Je kunt er van alles krijgen en proeven, er is zoveel te genieten en alles smaakt heerlijk. Het enige nadeel is die overvloed: je moet zorgen dat je niet te gulzig bent en misselijk wordt. Prowareness heeft dezelfde werking op mij gehad. Alle trainingen die er zijn, mag je zelf ook volgen. Er zijn zoveel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, om van te watertanden. Probeer dan maar eens níet misselijk te worden…

Wennen aan alles

In het begin werd ik wel bijna misselijk, doordat ik teveel tegelijk en te snel wilde en enorm moest wennen. Aan alles. Aan Prowareness, mijn nieuwe collega’s, het bedrijf van mijn eerste klus, de nieuwe collega’s daar, het lange(re) reizen, de vele uren die je maakt en daarmee het gebrek aan vrije tijd, minder tijd voor privéleven en hobby’s, een compleet ander ritme, enzovoorts. In de eerste weken had ik hier best last van. De optelsom van dit alles in combinatie met het effect van de snoepwinkel, voelde soms best overweldigend. Dat heb ik opgelost door keuzes te maken, extra te genieten van mijn vrije tijd en niet álles op te pakken wat ik wil. Best moeilijk om “nee” te zeggen. Want wanneer laat een kind nou een snoepje liggen? Inmiddels gaat dat een stuk beter. Het onwennige is eraf en ik heb mijn draai en een betere balans gevonden. Een tip die ik nieuwe collega’s kan geven: loop niet te hard van stapel en gun jezelf de tijd om te landen.

Vliegende start

Mijn start kan je ook (vooral!) heel positief bekijken en dat doe ik dan ook zeker. Direct na mijn bootcamp, ben ik bij mijn eerste klus gestart. Dit is geen zekerheid want sommige collega’s zitten eerst weken op de bank. De klus is daarnaast ook erg passend, als Scrum Master voor twee scrumteams, het coachen van beginnende Scrum Masters én workshops geven. Dat was wederom een bevestiging dat ik met Prowareness de juiste keuze heb gemaakt. Voor mij was dit echt een vliegende start!

20 highlights van de eerste maanden

Terugkijkend op deze beginperiode, is het bizar hoeveel gave dingen ik nu al heb meegemaakt. Een overzicht van de snoepjes die ik heb gegeten tijdens mijn proeftijd en de weken erna.

November 2018

 • Bootcamp
  Vier intensieve dagen op ons hoofdkantoor, waarin je “volledig oranje wordt gespoten”. Later meer hierover in een andere blog.
 • Train de trainer
  De meest ervaren trainers gaven tips & tricks aan de hand van “de Entertrainer”.
 • Eerste klus
  Hierboven al genoemd en een vliegende start!
 • Kansen gecreëerd
  Voor zowel Prowareness (collega’s die aanhaken bij de klus), de klant (trainingen) als mijzelf (scope geoptimaliseerd).
 • Scrum Master Gilde Sessie 3
  Naast Prowareness ben ik ook actief met de Scrum Master Gilde Sessie in Apeldoorn. Een groep vakgenoten in de regio die eenmaal per kwartaal samenkomen om aan de hand van wisselende thema’s kennis en ervaringen te delen. De derde editie vond eind deze maand plaats.
 • Scrum Master Meeting I
  De eerste bijeenkomst met alle Scrum Masters bij mijn klus, met een nadere kennismaking en inventarisatie over waar zij tegenaanlopen in hun rol.

December 2018

 • Leaseauto
  Nou ben ik totaal niet materialistisch en heb ik helemaal geen verstand van auto’s, maar een nieuwe (20 jaar jongere) auto maakt het reizen nu eenmaal een stuk aangenamer.
 • Workshop ‘Creatief Presenteren’
  Om elke flipover in een kunstwerk te transformeren. Erg bruikbaar bij het faciliteren van workshops en events.
 • Personeelsuitje
  Mijn eerste personeelsuitje met het hele bedrijf, bij escaperooms op een mooie locatie.
 • Scrum Master Meeting II
  De tweede bijeenkomst waarbij we de resultaten van de eerste meeting bespraken via Liberating Structure “Troika Consulting”.
 • Training ‘Coaching Agile Organizations’
  Driedaagse training met alles over het begeleiden van organisaties in een Agile transformatie.
 • Kerstfeest
  Een spectaculair feest (met DJ en band) met 200 collega’s en aanhang in een kroeg. Paula was ook mee en het was een gezellige avond!
 • Kerstvakantie
  Rondom Kerst ben ik enkele dagen vrij geweest, mede dankzij het onbeperkt aantal vakantiedagen dat we bij Prowareness hebben. Heerlijk om even bij te tanken na een drukke beginperiode.

Januari 2019

 • Proeftijd gehaald!
  Op 1 november ben ik in dienst gekomen en op 1 januari ging de champagne niet alleen open omdat het 2019 was geworden.
 • Yearly
  Het jaar op 2 januari gestart met het hele bedrijf. Met een Retrospective over vorig jaar, maar ook indrukwekkende gastsprekers (een bekende illusionist en succesvolle sportcoach) en activiteiten (lasergamen en karten).
 • BSDeventer georganiseerd
  Onze Big Sprint Day georganiseerd voor ons team, bij mijn woonplaats in de buurt. Ook hier een Retrospective over 2018, een jaarplan voor ons team voor 2019 en gezellig eten en borrelen bij onder meer de stadsbrouwerij.
 • Workshops Agile & Scrum
  Voor de twee scrumteams bij mijn klus workshops gegeven. In 120 minuten de basis van Agile en Scrum behandeld aan de hand van interactieve oefeningen.
 • Excellence On Teamcoach
  Aangesloten bij dit interne opleidingsprogramma om van Agile Professional door te groeien naar Agile Coach. Maandelijks worden er allerlei thema’s behandeld door de ervaren collega’s binnen Prowareness, die hun kennis overdragen waardoor nieuwe collega’s zich kunnen ontwikkelen.
 • Jaarplan
  Vanuit het teamplan is ook een persoonlijk jaarplan gekomen. Daar heb ik nu zelfs een backlog voor gemaakt in Trello, compleet met Epics en Sprint Goals.
 • Blogs geschreven
  Naast de blog die je nu leest, heb ik er nog twee geschreven. Onlangs is “Scrum simulatie escaleert schitterend” gepubliceerd op scrum.nl en binnenkort komt “Positiespel bij Prowareness” op onze website.

Nominatie van collega’s

Eind januari kwam er nog een mijlpaal bij, toen ik door mijn teamgenoten werd genomineerd. Elke maand op onze Company Time mag elke regio iemand nomineren voor “Ikigai van de maand”. Dat is een soort “werknemer van de maand” voor de collega die het meest is gegroeid of naar zijn persoonlijke doelen heeft geleefd. Voor januari werd ik gekozen door mijn collega’s met deze motivatie:

Je bent heel bewust bezig met welke stappen je wilt zetten en maakt ze ook daadwerkelijk. In een hele korte tijd heb je heel veel vooruitgang geboekt. Knap je dat je in zo’n korte tijd al zoveel impact bij de klant hebt gemaakt en elke keer hoge impactcijfers haalt. Plus je hebt daar gezorgd voor groei. Daarmee ben je de belichaming van bewust met je Ikigai bezig zijn!

Volgende stappen richting Agile Coach

En dit zijn alleen nog maar de highlights van de eerste drie maanden… De komende tijd staan er allerlei vervolgstappen gepland. In mijn persoonlijke jaarplan heb ik twee doelen geformuleerd: Agile Coach zijn en PSM-III halen. Een greep uit de stappen daar naartoe: trainingen geven, trainingen volgen, een volgende klus starten, (na de tweede editie ook) de vierde Scrum Master Gilde Sessie organiseren, nog meer blogs schrijven, blogs en boeken lezen, events zoals ‘Agile 2019’ bijwonen, zelf spreken op een event en het Excellence On Teamcoach programma afronden! Zolang ik er niet misselijk van word, is het “Proeven bij Prowareness” heerlijk!