Scrum voor kinderen is het eerste deel van een reeks. Want scrum wordt allang niet meer alleen toegepast bij de ontwikkeling van software.
Scrum voor kinderen
Hoe ik iets over scrum voor kinderen kan zeggen, terwijl ik zelf geen kind heb? Dat kan ik inderdaad niet, vandaar dat dit artikel grotendeels is gebaseerd op de blog “Scrum @ Home”. Dat origineel is al weer van een jaar geleden, maar nog steeds relevant en erg interessant. Deze toepassing van scrum vond ik in ieder geval heel gaaf om te zien! Voor het hele verhaal verwijs ik dan ook graag naar dat artikel. Wat ik mooi vond om te lezen en in dit artikel verklaar, is dat een aantal essenties van scrum succesvol in de praktijk is gebracht binnen een gezin met kinderen.
Duidelijke afstemming dankzij scrum
Scrum bleek voor het gezin van de schrijver een uitkomst om een aantal dingen binnen het gezinsleven beter te structureren. De noodzaak en het besef hiervoor leefden bij zowel de ouders als de kinderen van het gezin. Scrum bleek de pleister voor ruzie en zorgde voor een betere afstemming.
Overzicht en structuur met een scrumbord
Het visualiseren van alle taken werkte heel goed voor de kinderen. Een scrumbord met alle taken geeft overzicht en zorgt voor structuur. Ze weten precies wat er moet gebeuren en het omhangen van taken voelt als een beloning.
Een retrospective levert verbeterpunten op
Er werd feedback bij de kinderen verzameld en dit resulteerde onder andere in het toevoegen en verwijderen van taken. Heel goed dat erover praten echte verbeterpunten opleveren.
Steeds betere resultaten van het team
Bij een stabiel scrumteam worden steeds betere resultaten verwacht, de zogenaamde high performance teams. Ook de kinderen en het gezin gingen steeds soepeler door het avondritueel. Van anderhalf uur naar een half uur: een aanzienlijke versnelling.
Wat scrumteams kunnen leren van kinderen
Ook hun eigen conclusies snijden hout. Als we de bevindingen van het gezin terugvertalen naar scrumteams, kunnen wij hier wellicht nog iets van leren.
- Teamleden komen met zinvolle input als je hen onderdeel maakt van de teammissie.
- Ieder teamlid leert en groeit als je ze vrij en zelfsturend laat zijn.
- Scrum verhoogt de solidariteit: teamleden helpen en motiveren elkaar.
- Zaken bespreekbaar maken in de retrospective zorgt voor verbeteringen.
- Een duidelijke rolverdeling is belangrijk: 1 Product Owner en 1 Scrum Master.
- De backlog kan uitgebreid worden zodat het team blijft leren en groeien.
Dank aan Frank de Wit voor zijn blog “Scrum @ Home”. Daarvan is ook bovenstaande foto geleend.
Binnenkort meer blogs over toepassingen van scrum!
Hi Paul, wat leuk dat je mijn artikel en toepassing van Scrum zo leuk vindt en wat gaaf dat je dit artikel en jouw andere artikelen hebt geschreven. Heel tof!
thanks en jij ook bedankt!