Scrum Master metafoor teamcoach voetbaltrainer Koeman

Probeer eens uit te leggen wat een Scrum Master doet, aan iemand die nog nooit van scrum heeft gehoord.

Een soort teamcoach voor development teams”, hoor ik mezelf dan kort zeggen. Vaak nog steeds onbegrepen. Oké, nog meer Jip-en-Janneketaal dan.

Scrum is een bepaalde werkwijze waar ik alles van weet en dat goed kan werken als je producten ontwikkelt. Vooral bij software zoals websites en apps. Als teamcoach help ik het ontwikkelteam om beter samen te werken en telkens te verbeteren.”

Waarschijnlijk krijg je dan de vraag hóe je dat doet en of je een soort projectmanager bent. Dan noem ik de verschillende rollen die je aanneemt, zoals coach, facilitator en docent. Of ik verwijs naar het onderzoek dat ik heb gedaan. Uit de resultaten bleek: “Een Scrum Master is meer dan een Teamcoach”.

Als er dan nog geen lichtje gaat branden, hou ik het maar op teamcoach met de metafoor van voetbaltrainer. Want servant leader uitleggen is helemaal geen beginnen aan.

Miniblog 7 | Week 26 | Tekens 960 | Andere miniblogs

Scrum Master metafoor teamcoach voetbaltrainer Koeman