Alternatieven voor mobiele telefoons vroeger, smartphones tegenwoordig en technieken van de toekomst.

In de jaren ’90 moest men nog niets van mobiele telefoons weten. Tegenwoordig is iedereen online en zijn er zelfs meer mobiele telefoons dan mensen op aarde! Wat gaat de toekomst brengen met al deze technologische ontwikkelingen?

Mobiele telefoons vroeger

De eerste smartphone ter wereld bestaat 20 jaar. Toch moest men hier in de jaren ’90 nog weinig van hebben.

Onderstaande video over mobiel bellen in 1999 is geniaal. Het is nog maar 15 jaar geleden, maar blijkbaar wilde destijds niemand nog iets weten van een mobiele telefoon. Een vaste telefoon, een telefooncel, een antwoordapparaat en zelfs een brief werden als prima alternatieven gezien. Vooral deze uitspraak zet aan het denken: “Het lijkt mij helemaal niet leuk om altijd bereikbaar te zijn”.

Smartphones tegenwoordig

Dat is anno 2014 wel anders. Er zijn zelfs meer mobiele telefoons en tablets op aarde dan mensen! Dankzij onze telefoons kijken we nooit meer omhoog.

Mijn ouders begonnen met hun eerste mobiele telefoons te sms’en. Maar dan wel met een punt na ieder woord in plaats van een spatie, want die knop was nog onvindbaar. En nu hebben we met WhatsApp een familie groepsapp, waar de emoticons ons om de oren vliegen.

disketteDe huidige generatie jongeren groeit op met smartphones, tablets en andere technieken en gadgets. Zij kennen waarschijnlijk niet eens een videoband, diskette of cassettebandje. Wel een tablet waar zij op kunnen swipen en dit dan ook tevergeefs verwachten van alle televisies. Bij televisieprogramma’s wordt die techniek wel toegepast, zoals bij verkiezingen wanneer grafieken heen en weer worden geslingerd over het scherm en bij het weerbericht.

De jeugd (hoor mij dertiger zijn…) kan niet meer zonder smartphone. Dat was ook wel te merken toen ik met mijn vriendin in een schoolvakantie naar de bioscoop ging. Gelukkig niet tijdens de film, maar daar rondom gebruiken zij echt continu hun telefoon. Vooral voor social media en om ontelbaar selfies te maken.

Technieken van de toekomst

De mobiele telefoon is een belangrijke technologische doorbraak. Bekijk ook 10 voorspellingen van technologische doorbraken in de (nabije) toekomst en een top 10 strategische technologietrends.

Mijn nieuwe telefoon (Sony Xperia Z1) is zelfs waterdicht, zodat je ook onder water foto’s kan maken. En daar worden dan ook weer onderwater apps voor ontwikkeld en die zijn even grappig als onzinnig…

De technieken van de toekomst komen steeds dichterbij en worden de technieken van het heden. De CSI gadget-table bestaat bijvoorbeeld al.

Als men 15 jaar geleden nog niets van mobiele telefoons wilde weten, ben ik benieuwd hoe onze wereld er in 2030 uitziet!