Scrum voor bejaarden

Scrum voor bejaarden is deel twee van deze reeks. Want scrum wordt allang niet meer alleen toegepast bij de ontwikkeling van software.

Scrum voor bejaarden

In deze reeks verscheen eerder Scrum voor kinderen. In dat eerste deel waren de kinderen zelf bezig met scrum. Dit artikel zorgt er niet voor dat bejaarden met scrum actief zijn. De insteek is meer: hoe leg je aan bejaarden uit wat scrum is?

Bejaarde buren vragen naar scrum

Vorig jaar hebben mijn vrouw en ik een huis gekocht. Onze nieuwe buren zijn een bejaard stel die we hebben uitgenodigd voor een kennismaking. Ondanks hun leeftijd zijn zij nog behoorlijk bij de tijd. Gestimuleerd door hun kinderen en kleinkinderen zitten ze regelmatig te swipen op een tablet. Daarnaast blijven ze op de hoogte van hun familie dankzij de groepsapp via Whatsapp. Deze hippe bejaarden hadden hun nieuwe buren gegoogeld en mijn website gevonden. Daar hadden ze gezien dat ik iets met scrum deed. Leg dan maar eens uit wat dat is!

Scrum uitleggen met een duikboot en dolfijnen

Daar heb ik een poging toe gedaan aan de hand van een duikboot en dolfijnen. Deze afbeelding geeft goed weer wat het verschil is tussen scrum en een traditionele werkwijze. Een handig hulpmiddel bij scrum voor bejaarden.

Een webshop bouwen volgens de traditionele werkwijze

Als voorbeeld heb ik het ontwikkelen van een webshop benoemd. Vroeger gingen eerst projectmanagers bedenken wat de webshop precies moest kunnen. Vervolgens gingen designers een ontwerp maken, developers het bouwen, communicatiespecialisten de teksten schrijven, content managers alles plaatsen, testers de functionaliteiten testen en uiteindelijk werd de webshop live gezet. In dit voorbeeld werkt iedereen na elkaar en wordt er pas na lange tijd iets opgeleverd aan de klant. Omdat dit zoveel tijd kost, voldoet dit waarschijnlijk niet meer volledig aan wat de klant op dat moment nodig heeft. Dit kan anders en dat doen wij met scrum!

In dit voorbeeld volgt de verwijzing naar de duikboot. Deze duikt onder, volgt een uitgebreid plan waarbij iedereen ná elkaar werkt en komt pas aan het eind van een lange reis weer boven water. Vooraf is al bepaald waar dat eindpunt is. Omdat je tussendoor niemand ziet omdat je onder water bent, is het nog maar de vraag of dat ook het eindpunt is waar de klant dan wil zijn.

Een webshop bouwen met scrum

In scrum bestaat de rol van projectmanager niet. Zijn verantwoordelijkheden worden neergelegd bij de rollen die scrum wél kent. Vervolgens zetten we alle designers, developers, communicatiespecialisten en content managers in één multidisciplinair en zelfsturend scrumteam bij elkaar. Zij gaan gezamenlijk én tegelijkertijd aan de webshop werken. In plaats van een compleet uitgedacht eindproduct, wordt de webshop in kleine stappen opgebouwd en uitgebouwd.

De klant wil misschien alleen iets kunnen bestellen en heeft voldoende aan een bestelformulier. In een korte periode (genaamd Sprint) gaat het team aan de slag en wordt het bestelformulier live gezet. De klant ziet hierdoor veel sneller resultaat dan in het eerste voorbeeld en kan hier eerder feedback op geven. Vervolgens blijkt dat er nog een informatiepagina ontbreekt en dat een knop op de verkeerde positie staat. In de volgende sprint bouwt het team verder aan het bestaande product door de nieuwe pagina toe te voegen en het bestelformulier te optimaliseren. De nieuwe versie wordt weer online gezet en de klant ziet direct de vernieuwde webshop. Kortom: eerder een werkend product opleveren en dat in kleine stappen uitbouwen op basis van klantfeedback.

Na dit voorbeeld volgt de verwijzing naar de groep dolfijnen. Zij komen telkens boven water en zijn dus vaker te zien voor de klant. In plaats van een volledig plan te volgen, zijn de dolfijnen veel wendbaarder waardoor zij de klant beter kunnen volgen. Het is dan ook niet zeker dat zij op hetzelfde eindpunt als de duikboot komen. Dat is ook prima! Als het goed is, komen de dolfijnen namelijk dichter bij de klant dan de duikboot.

De verschillen tussen de duikboot en de dolfijnen

In het kort de verschillen tussen beide voorbeelden. Bij traditionele werkwijze gaan alle disciplines ná elkaar werken en wordt er pas na lange tijd iets opgeleverd dat waarschijnlijk niet eens volledig voldoet aan de wensen van de klant. Bij scrum werkt het multidisciplinaire team gelijktijdig aan het product, dat sneller wordt opgeleverd en in kleine stappen wordt opgebouwd. De klant krijgt eerder een webshop te zien en zijn feedback wordt sneller verwerkt.

Succes als je dit wilt uitleggen aan bejaarden. Mijn pientere bejaarde buren begrepen het in ieder geval! 🙂

Scrum voor oma’s

Een andere poging om scrum uit te leggen aan je oma, wordt gedaan in het artikel “Scrum for grandmas”. Hierin wordt de vergelijking gemaakt met een etentje om de basisprincipes van scrum uit te leggen. Metaforen als eten tussentijds checken zodat je fouten kunt herstellen, controleren of de oven de juiste specificaties heeft en vragen wat de ander (niet) wil eten.

Scrum voor bejaarden