In een vorige blog heb ik al eens scrum uitgelegd in voetbaltermen. In dit blogartikel enkele definities van scrum en video’s met een uitleg over scrum. Hopelijk wordt hierdoor duidelijk(er) wat scrum is. Vragen? Neem gerust contact met mij op!

Scrum in één zin

In één zin gaat scrum over het constant opleveren van waarde in een vast ritme. Als iemand mij vraagt wat scrum is, zeg ik meestal dat we “met een multidisciplinair en zelfsturend team in een korte periode continu waarde leveren”.

Definities van scrum

Scrum wordt onder meer een framework genoemd. Lees hieronder drie definities.

The Scrum Guide
Scrum (n): A framework within which people can address complex adaptive problems, while productively and creatively delivering products of the highest possible value.
Bron: “Definition of Scrum

Wikipedia
Scrum is een flexibele manier om (software)producten te maken. Er wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte sprints, met een vaste lengte van 1 tot 4 weken, werkende (software) producten opleveren.
Bron: “Scrum (softwareontwikkelmethode)

Scrum.nl
Scrum is één van de Agile frameworks en kan worden ingezet om in teamverband op een effectieve, flexibele manier software te ontwikkelen.
Bron: “Wat is Scrum?

Scrum is een proces raamwerk dat sinds 1990 is gebruikt om complexe productontwikkeling te kunnen managen. Scrum is geen proces of een techniek om producten te bouwen; het is eerder een kader waarbinnen je verschillende processen en technieken kunt gebruiken. Scrum maakt duidelijk wat de relatieve efficiëntie is van je product management en ontwikkelingstechnieken, zodat je kan blijven verbeteren.
Bron: “Scrum begrippen

Video’s met uitleg over scrum

Naast bovenstaande definities, wordt scrum in onderstaande video’s uitgelegd.

Een korte Engelse versie: Scrum in 80 seconden

En een uitgebreidere Nederlandse video: Scrum in minder dan 5 minuten