In twee jaren als Scrum Master volop scrum en ontwikkelingen.

Scrum Master

In twee jaren als Scrum Master volop scrum en ontwikkelingen. Een succesvol jaar is zelfs overtroffen. Terugblikken én vooruitkijken.

Volop scrum en ontwikkelingen

Vanuit mijn jaarbeoordeling ben ik “een van de meest zichtbare online professionals van de afdeling en gegrepen door het scrumvirus” genoemd. Daarnaast lever ik “een waardevolle bijdrage aan twee scrumteams door een gewaardeerd Scrum Master te zijn en het doen van experimenten in de werkwijze”. Mijn professionele ontwikkeling wordt onder meer gestimuleerd door het volgen van trainingen en opleidingen. Dit jaar behaalde ik namelijk de Professional Scrum Master II certificering en volgde ik een Kanban training. Verder sprongen de presentatie “40 sprints bij Centraal Beheer” op Scrum Event en meerdere scrumtrainingen “Scrum voor Dummies” eruit. Tel daar vervolgens nog vele blogs over scrum bij op en mijn jaar zat boordevol scrum!

Een succesvol jaar is zelfs overtroffen

Vorig jaar toen ik 1 jaar Scrum Master was, wilde ik 2016 minimaal evenaren in 2017. Onderstaand overzicht geeft weer dat het succesvolle vorige jaar in het afgelopen jaar zelfs is overtroffen.

2017 2016
Scrumteams 2 (nieuwe) scrumteams 1 scrumteam
Opleidingen PSM-II PSM-I
Trainingen
  • Scrum Master advanced (Scrum.org)
  • Kanban
  • Professional Scrum Master
  • Scrum Master advanced (Prowareness)
Trainingen gegeven Scrum voor Dummies (9 sessies)
Events
  • Achmea Agile Event
  • Scrum Event 2017
  • Scrum Day Europe
  • Scrum Event 2016
Presentaties gegeven “40 sprints bij Centraal Beheer” – Scrum Event “Scrumepidemie bij Centraal Beheer” – Congres CMW

Terugblikken op 2017 en vooruitkijken naar 2018

Tijdens de jaar-retrospective hebben we teruggeblikt op vorig jaar en alvast vooruit gekeken naar volgend jaar. Dit deden we aan de hand van associatiekaarten. Deze twee kaarten heb ik uitgekozen.

Scrumtoolbox uitgebreid en nieuwe scrumteams begeleid

Als Scrum Master mijn scrumtoolbox uitgebreidDeze gereedschappen staan symbool voor mijn beide scrumteams in het afgelopen jaar. Het zijn vernieuwde scrumteams met een mix van nieuwe teamleden waarbij verschillende vaardigheden zijn samengekomen. Met beide scrumteams hebben we ook veel werk verzet.

Daarnaast staat deze foto voor mijn persoonlijke toolbox die dit jaar is uitgebreid. Bovendien ben ik als enige Scrum Master bij twee scrumteams betrokken terwijl onderdelen van LeSS en Kanban zijn toegevoegd aan mijn gereedschapskist. Dit kan bijdragen aan het zo optimaal mogelijk laten functioneren van mijn scrumteams. Deze foto geeft mijn jaar ook weer door het aanreiken van tools dankzij de scrumtrainingen. In negen sessies zijn bijna 80 collega’s getraind in scrum. De presentatie op Scrum Event en de PSM-II certificering zijn ook mooie uitbreidingen van mijn scrumpakket.

Gezamenlijke missie of strategiewijziging

Scrumteams en Special Forces met gezamenlijke missieOnlangs las ik een blog waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen scrumteams en Special Forces. De belangrijkste overeenkomsten: het zijn kleine zelforganiserende teams met een duidelijke missie. Een team van professionals dat een gezamenlijk doel nastreeft, waarbij ieder zijn eigen specialisme heeft, maar de samenwerking zorgt voor synergie.

Hopelijk geldt dit ook voor mijn beide scrumteams in het komende jaar. Dat we strijden voor een duidelijke gezamenlijke missie en ons richten op de juiste targets. Met wijzigingen in onze organisatie op komst, is dit namelijk nog onzeker. Als de strategie wijzigt, moeten we ons als team wellicht op een andere missie richten. In het uiterste geval moet ik mijn vizier misschien wel op een ander team richten.

Mijn persoonlijke missie is om het afgelopen jaar minimaal te evenaren. Dit lukt door mijzelf te blijven ontwikkelen (trainingen en opleidingen volgen), zodat mijn scrumteams optimaal presteren (hen met nieuwe werkvormen hiermee helpen) en mijn organisatie verder leert (door trainingen te blijven geven). Geen Mission Impossible maar hopelijk over een jaar: Mission Accomplished!