Agile en Scrum workshop

De basis gelegd na een uur over Agile en een uur over Scrum.

Agile en Scrum workshop

Tweemaal heb ik een korte Agile en Scrum workshop gegeven. Over beide onderwerpen heb ik vier flipovers gebruikt en de deelnemers aan het werk gezet met een oefening. Binnen een uur werden Agile en Scrum op deze manier interactief behandeld. Deze korte workshop variant is een uitsnede van een Foundation training. Voor mijn scrumteams de ideale manier om in sneltreinvaart bekend te worden met de basis.

Agile in een uur

Agile principlesBij de workshop over Agile begonnen we met de Agile Umbrella. Vooral om het onderscheid tussen Agile en Scrum te benadrukken. Beide termen worden namelijk nog weleens in één adem genoemd, zodat dat diegene echt begrijpt wat dat betekent. Na deze workshop gebeurt dát in ieder geval níet meer. Ook werd er een vergelijking gemaakt met een traditionele manier van werken ten opzichte van de Agile mindset. Uiteraard ontbrak het Agile Manifesto ook niet. Met de 8 waarden werd een oefening gedaan en ook de 12 principes werden doorgenomen. In een uur hebben de deelnemers een goed beeld gekregen van wat Agile zijn betekent.

Agile workshop umbrella manifesto

Scrum in een uur

Om scrum uit te leggen in een uur, stond vooral het Scrum Framework centraal. De 3 rollen, 3 artifacts en 5 events werden behandeld. De deelnemers gingen zelf aan de slag met een oefening over de rollen, zodat ze leerden welke taken en verantwoordelijkheden bij welke rollen liggen. Ook de scrum waarden en pilaren maakten onderdeel uit van het programma. Over scrum kan je hele dagen vullen, maar dit uur gaf al een goede basis voor het scrumteam.

Scrum workshop framework values pillars roles artifacts

Workshop en training

Twee uren voor deze twee onderwerpen is eigenlijk veel te kort. Zoals gezegd was deze workshop een uitsnede van een training, die een hele dag kan duren of zelfs een tweedaagse training kan zijn. Met deze workshop hebben de scrumteams een eerste kennismaking met de onderwerpen gehad en daarmee is de basis alvast gelegd.