Naar een platte organisatiestructuur met “Scrum of Scrums”.

Bij movingimage in Berlijn is een complete agile transformatie geweest door naar een volledig platte organisatiestructuur te gaan. Het begon in 2012 op de IT-afdeling en dankzij een “Review Day” leerde de rest van het bedrijf scrum en agile kennen. De interesse van de medewerkers werd gewekt (“spark”) en ook het management stond er achter waardoor de transformatie werd ingezet. Een framework werd gebouwd met een “Scrum of Scrums”. De sprints en alle scrum events werden op elkaar afgestemd waardoor er synchronisatie over afdelingen ontstond.

Task Forces voor beslissingen op hoger niveau

Er zijn geen afdelingshoofden meer maar gedeelde verantwoordelijkheden bij de teams, Scrum Masters en Product Owners. Een nadeel van werken zonder hiërarchie is bijvoorbeeld de beoordelingen, die nu onderling wordt gedaan. Voor beslissingen over meerdere teams worden zogenaamde “Task Forces” in het leven geroepen. Per onderwerp (zoals de app verbeteren) wordt zo’n tijdelijk TF samengesteld met personen vanuit meerdere teams. De output van zo’n TF zorgt voor input voor de scrumteams.

Transparantie op de werkvloer

De bedrijfscultuur is transparant met open werkwerkplekken en een toepassing daarvan is de Team Radar. Op de scrumborden wordt in een overzicht open gecommuniceerd wat de kennis per teamlid is over ieder onderwerp. Zo kunnen teamleden elkaar helpen en leren van elkaar.

Resultaten agile transformatie

De resultaten van de agile transformatie spreken voor zich:

  1. Een belangrijk aspect voor werving: mensen willen graag bij het bedrijf werken. Scrumteamleden worden ook bij de sollicitaties betrokken en hebben hierover zelfs een vetorecht.
  2. Hoge scores voor medewerkers tevredenheid.
  3. Stabiele development teams met weinig wisselingen.

Agile_transformatie

Deze blog is geïnspireerd door deze presentatie van de vijfde editie van Scrum Day Europe
“Saying goodbye to command and control for good: how completely hierarchy-free companies can take Scrum to the next level”
door Christian Brath (movingimage)