In deze rubriek bespreek ik goede, slechte, leuke, opvallende en mijn favoriete websites, gesorteerd per thema. Kortom: aanraders van het wereldwijde web. In deze eerste serie handige websites voor eigen gebruik.
 
 
 
Symbaloo

Degene die Symbaloo al kennen, zullen het ongetwijfeld gebruiken. Voor alle anderen is het zeker een aanrader, ik gebruik het al jaren dagelijks en met plezier. Symbaloo is de ideale zelf te ontwerpen startpagina met blokken, waar je jouw favoriete websites kan toevoegen. Het dankt zijn naam aan het gebruik van symbolen, maar daarnaast kan je ook logo’s of eigen afbeeldingen uploaden. Door verschillende kleuren te geven aan de blokken, kan je bovendien categoriseren waardoor je nog meer overzicht hebt. De pagina is ook aan te passen (groter of kleiner maken) door rijen of kolommen te verwijderen of toe te voegen.

Via thema’s zijn compleet ingerichte Symbaloo pagina’s over een bepaald thema toe te voegen als tabblad en via de Gallery kan je ook gedeelde pagina’s van andere gebruikers toevoegen. Handig om via deze bookmarks een bepaald onderwerp te volgen. Als je een account aanmaakt, kan je jouw eigen startpagina gebruiken door in te loggen waardoor je altijd en overal de beschikking hebt over jouw favoriete websites. Symbaloo is bovendien gratis en vrij van reclame, kortom: ideaal! Bekijk hieronder een instructievideo.


 
 

WordPress

Mijn website is pas sinds deze maand online. Daar heb ik WordPress voor gebruikt en dat kan ik iedereen aanraden. Naar eigen zeggen is WordPress “een persoonlijk publicatie platform gefocused op schoonheid, webstandaarden en gebruiksgemak” en “één van de grootste open source projecten op het web”.

Je kunt er voor kiezen om de software te downloaden en op je eigen server te installeren via WordPress.org of een weblog te beginnen via WordPress.com waarbij de webhosting is inbegrepen. Bekijk hier de belangrijkste verschillen tussen deze twee opties.

Dat WordPress op grote schaal wordt gebruikt, bewijst de populariteit. Een geavanceerd content management systeem waarbij het toch eenvoudig is om mee te werken, ik ben een tevreden klant!