Slechtste Scrum Master ooit

Via workshops op zoek naar eigenschappen en gedrag van

“De slechtste Scrum Master ooit”

Het gaat hier niet om een verkiezing van de minst capabele vakgenoot. Dit is ook geen tegenhanger van “Scrum Master van het jaar”. Gezamenlijk zijn we op zoek gegaan naar welke eigenschappen iemand heeft en welk gedrag diegene toont, die níet bij de rol van Scrum Master passen. Een goede oefening in het kader van omdenken.

Deze workshops heb ik tweemaal gegeven. Eerst bij Gilde Sessie 8 van Agile Apeldoorn, daarna tijdens onze eerste Chapterdag bij Alliander. Hieronder in het kort hoe over beide bijeenkomsten is gecommuniceerd op de website en het intranet.

 

Chapterdag Alliander met meer dan twintig Scrum Masters

Geslaagde Chapterdag met Scrum Masters

Onze eerste online Scrum Master Chapter-dag. Meer dan 20 collega’s samen in Teams met als doel: kennis maken en kennis delen. En het was top!

Op zoek naar “De slechtste Scrum Master ooit”

Mooi dat iedereen zo creatief was in het benoemen van eigenschappen en vaardigheden die bij een slechte Scrum Master passen. Super dat de deelnemers zo eerlijk waren om toe te geven aan welke items daarvan zij zich soms ook deels schuldig maken. En dat er concrete eerste kleine stappen zijn benoemd om te stoppen met deze averechtse activiteiten en gedrag om ruimte te maken. De oplettende lezer herkent hierin Liberating Structure “Making Space with TRIZ“.

Tijdens de twee inspirerende sessies kwamen mooie vragen en uitdagingen voorbij. Bijvoorbeeld: Wat is de “houdbaarheidsdatum” van een Scrum Master? Met andere woorden: hoe lang kan een Scrum Master nog effectief bij hetzelfde team betrokken zijn? Leuk om over verder te praten.

Er was ook concreet behoefte aan een buddy, een vakgenoot om te bevragen en bij mee te kijken. Die is meteen opgepakt en een nieuw duo is gevormd.

Valkuilen die werden benoemd waren onder meer beter luisteren en vragen stellen in plaats van antwoorden geven. En geen idee hebben waar het team inhoudelijk mee bezig is of niets doen met de uitkomsten van de Retrospective.

Slechtste Scrum Master workshop

Gilde Sessie 8 van Agile Apeldoorn met bijna twintig Scrum Masters

Hoe je de slechtste Scrum Master ooit kan worden

Middels Liberating Structures onderzocht Agile Apeldoorn hoe je de slechtste Scrum Master ooit kan worden. Een verslag van onze digitale (!) achtste Gilde Sessie over het Scrum Master-schap.

How to lose your job in 10 days…

Paul leidde het hoofdgerecht van de avond, in een sessie waarin zowel Microsoft Teams als Mural werden gecombineerd. Aan de hand van TRIZ onderzochten we wat de tips and tricks zijn, om de slechtste Scrum Master ooit te kunnen zijn.

Slechtste Scrum Master resultaat workshopEen greep uit de opbrengst:

  • Niet luisteren (naar de behoeften van het team)
  • Conflicten negeren
  • Je zin doordrijven
  • De Scrum-politieagent uithangen
  • Geen Retrospective houden
  • Altijd ingrijpen als iets misgaat
  • Werkzaamheden van het team uitvoeren
  • Chaos creëren
  • Pushen
  • Enkel focus op proces, niet de mens
  • En nog veel meer…

Omdenken naar verbeteringen

Natuurlijk is het erg leuk om de slechtste Scrum Master ooit samen te stellen, maar het wordt interessanter, als je erachter komt dat je stiekem zelf wel wat van die dingen doet. Dat niet alleen, het wordt nog interessanter, als je met die inzichten iets doet en verbeteringen formuleert. Via die stappen begeleidde Paul ons naar concrete verbeterstappen, voor onszelf.

Iedereen heeft patronen ingesleten en sommigen daarvan kunnen minder effectief zijn. Het is de kunst die te herkennen en er acties voor te bepalen. Gelukkig slaagden we daarin en met nog enkele prikkelende gesprekken, kwam iedereen tot een plan. Als het goed is lopen er de komende weken weer net wat betere Scrum Masters in Apeldoorn en omstreken rond!

Lees het hele verslag op de website van Agile Apeldoorn.