Gestart bij Alliander

Alliander

Het is best bijzonder om in deze tijd aan een nieuwe baan te beginnen. Regelmatig krijg ik de vraag hoe het nu met mijn werk is. Deze blog is daar een antwoord op. Geen tips over thuiswerken en het C-woord wordt niet eens genoemd. Wel hoe mijn start was én hoe ik de eerste maand heb ervaren. Aan de hand van twaalf woorden met de A van Alliander, omdat het kan, ter lering en vermaak.

Antwoord

Om maar direct het antwoord op de vraag te geven hoe het op mijn werk is: goed! Natuurlijk is het wennen om een nieuw bedrijf te leren kennen én de kennismakingen uitsluitend via beeldbellen te doen. Als Scrum Master via thuiswerken met de teams aan de slag gaan, is eveneens niet ideaal. Maar iedereen zit in hetzelfde schuitje en ik moet bekennen dat het steeds meer begint de wennen. Het helpt om positief te zijn en vooral te denken in mogelijkheden! Hopelijk kunnen we dit jaar weer naar kantoor. En ik ben benieuwd hoe deze ervaringen gaan bijdragen aan hoe we in de (nabije) toekomst verder gaan samenwerken.

Artikelen

Terwijl bij mijn vorige werkgever en bij vele andere bedrijven mensen onzeker zijn over hun baan, blijft Alliander “gewoon” werven. Fijn en bijna een luxegevoel dat bij Alliander niet deze onzekerheid is! In deze tijd verlopen de sollicitaties online via Skype en Teams. In februari kon ik mijn sollicitatiegesprekken nog wel live voeren en daardoor de schitterende kantoren in Arnhem en Duiven bezoeken. In het AD stond een artikel over een nieuwe baan bij Alliander. Deze quote daarin was herkenbaar: “Ik ben toch benieuwd hoe mijn collega’s in het echt zijn”. Een collega refereerde er in haar blog op intranet ook al aan: “Nieuwe collega’s? Nog nooit gezien…

Apparaten & automaat

Op mijn eerste werkdag heb ik mijn laptop, telefoon en accessoires ontvangen op een nagenoeg leeg kantoor. Dat was vreemd, maar wel top dat op dag één alles binnen is én werkt! Dat is zeker niet altijd zo, dus wat dat betreft een compliment voor degenen die dat mogelijk maken. Extra briljant vind ik de automaat in de hal waar de meest populaire kleine producten zijn af te halen. Daar heb ik de active pen en usb mini dock uitgehaald. Net zo eenvoudig als een kroket uit de muur.

Aanvang

Dan heb je alle benodigdheden binnen en kan je vanuit huis aan de slag. Systemen leren kennen, inlezen in de organisatie, intranet afstruinen, van alles instellen, allerlei e-learnings doen, de onboarding afronden, enzovoorts. En uiteraard kennismakingsgesprekken inplannen. Van vier teams die op zoek waren naar een Scrum Master, heb ik de uitvrager en Product Owner gesproken. Daardoor een goed beeld gekregen en twee teams gekozen waar ik nu mee samenwerk. Twee scrumteams uit dezelfde Agile Release Train en dat zie ik als een voordeel. Daarmee was de kop eraf!

April

Halverwege april ben ik met nieuwe energie begonnen en mijn eerste contractdag was Tweede Paasdag. In deze beginperiode zitten meerdere vrije dagen waardoor bijna elke werkweek werd verkort. Dat helpt wel om er beter in te komen. Sinds deze week ben ik door mijn proeftijd heen! En zelfs de eerste salarisverhoging (via de cao per 1 mei) is ook al binnen. Een goed begin is het halve werk.

Aftasten

In deze eerste weken was het vaak aftasten. Gelukkig waren er daarvoor meerdere mogelijkheden om te landen. Zo was er een Online Agile vragenuur, waar we goede gesprekken hebben gehad en vragen konden stellen. Daarnaast hebben we met een groep nieuwe collega’s digitaal koffie gedronken met onze CIO. Binnen ons Chapter Way of Working hebben we een kennismaking gehad met alle Scrum Masters. En mijn eerste werkweek werd afgesloten met een digitale vrijmibo, waarbij ik als nieuwe collega een podiumplek pakte tijdens de pubquiz. Volop mogelijkheden om mijn nieuwe bedrijf en collega’s te leren kennen!

Accepteren

Als Scrum Master wil ik graag met teams aan de slag en hen laten groeien! Snel en veel impact maken zoals ik gewend ben bij mijn vorige klussen in de consultancy. Dat dit nu niet direct zo gaat, is voor mij wel even wennen en dat moet ik accepteren. Zoals mijn Chapter Lead aangaf: “Accepteer dat het niet zo goed en snel gaat als dat je wilt”. In dat proces zit ik nu en dat gaat steeds beter.

Aanpassen & anticiperen

Het accepteren dat alles nu zo gaat in combinatie met thuiswerken, vraagt om aanpassingen. Aanpassen aan andere manieren van werken, een ander ritme met bijbehorende (gebrek aan) snelheid. De eerste stappen bestaan uit kennismaken en dan observeren: kijken en luisteren hoe het nu met de teams gaat. Eerst maar eens transparant maken waar we tegenaan lopen en gezamenlijk kleine stappen zetten. Anticiperen op hoe de teams er nu voorstaan en waar de behoeften liggen. Met mijn verse blik van buitenaf en mijn kennis en ervaringen, scherpe vragen stellen. Inmiddels heb ik de eerste events van mijn teams bijgewoond. Ook de eerste Retrospective die ik heb gefaciliteerd, voelde als een mooie mijlpaal.

Accelereren

Na acceptatie en aanpassingen, komt de snelheid vanzelf wel weer. Aan energie en ideeën wat ik wil oppakken in ieder geval geen gebrek:

  1. Op één staat als Scrum Master aan de slag voor mijn twee scrumteams: BAM (Beter Asset Management) en DIME (Data en Inzicht MEterketen), beiden binnen Liander Infostroom in de Keten Kleinverbruik en de ART 3DSM: Data Diensten Distributie Slimme Meters.
  2. Verbinding zoeken binnen ons Chapter met collega Scrum Masters. Daarmee een community opbouwen en kennis en ervaringen delen en zo van elkaar leren.
  3. Events organiseren. In eerste instantie voor ons Chapter (in juli staat er een Agile Day gepland) maar denk ook aan een groot Alliander-breed evenement. Daarnaast organiseer ik voor Agile Apeldoorn elk kwartaal een Gilde Sessie met workshops voor Scrum Masters.
  4. Binnen Alliander verbinding zoeken met de gehele Agile community. Dus ook Scrum Masters elders in de organisatie, Agile Coaches en Product Owners. Samen komen we nog verder!
  5. Trainingen geven. Dat heb ik bij Centraal Beheer en via Prowareness veelvuldig gedaan en wil ik ook graag binnen Alliander oppakken. Denk aan basistrainingen over scrum, maar misschien moet een variant hierop ook wel onderdeel worden van de onboarding van nieuwe medewerkers!

Afspreken?

Zin in een nadere kennismaking? Zolang dat nog niet bij de koffiehoek op kantoor kan, dan zie ik een Team-meeting graag tegemoet!

 

Deze blog verscheen eerder op het intranet van Alliander, vandaar enkele wijzigingen en deze laatste alinea.

 

 

Automaat bij Alliander