De 3 voorwaarden en 1 rare verplichting om een eigen URL te claimen op Google+.

Eerder schreef ik al een blogpost over “Claim jouw naam online”, met voorbeelden waaruit blijkt dat het belangrijk is dat jouw naam online wordt geclaimd. Deze post gaat specifiek over een aangepaste URL van een account op Google+. De URL van mijn account was namelijk https://plus.google.com/103013293816570519599 en het staat natuurlijk veel mooier als mijn naam op de plaats van de cijfers staat.

Voorwaarden
Er is een aantal eisen waar een account aan moet voldoen, voordat je een gepersonaliseerde URL kunt claimen. De drie voorwaarden:

  1. Tien of meer volgers
  2. Het account bestaat ten minste 30 dagen
  3. Profiel bevat een profielfoto

Punt 2 gaat vanzelf en punt 3 is bij het aanmaken direct te realiseren. Meer moeite had ik met het aantal volgers krijgen. Waar ik op Twitter 400 volgers heb en op LinkedIn meer dan 500 connecties, was het op Google+ lastig om slechts 10 volgers te krijgen. Gezien het aantal volgers op mijn andere social media kanalen, geef ik de schuld aan de populariteit van dit kanaal en niet aan dat van de gebruiker 😉 Nu dat is gelukt, heb ik ook mijn URL kunnen claimen.

URL claimen
In het helpcentrum van Google+ staat prima beschreven hoe het werkt met aangepaste URL’s. Als je aan de genoemde voorwaarden voldoet, verschijnt onderstaande banner op jouw pagina. Vanaf dan heb je recht op een eigen URL en kan je die dus ook claimen. Dit betekent dat jouw volledige naam achter de slash wordt geplaatst. Dit kan je ook niet aanpassen, alleen of je de letters in hoofdletters of kleine letters wilt en je kan bepaalde tekens op letters toevoegen.

urlclaimen

Rare verplichting voor unieke URL
Om te voorkomen dat mensen met dezelfde naam een identieke URL claimen, moet je jouw URL specificeren om deze uniek te maken. Met de nadruk op moet en dat vond ik erg raar. Op het moment van aanvragen was de URL met /+PaulOvermars namelijk nog vrij. Toch moest ik per se tekens (letters of cijfers) toevoegen om hem uniek te maken (zie de rode tekst in onderstaande afbeelding). Ondanks dat ik de eerste was die deze naam wilde claimen…

urlclaimen2

Mijn URL
Door het verplicht toevoegen van tekens, heb ik nu https://plus.google.com/+PaulOvermars1. Uiteraard had ik het liever zonder de “1”, maar dit is het beste alternatief en beter dan een URL met 21 cijfers. Als jij weet hoe ik toch die URL zonder “1” kan krijgen, hoor ik het graag!