Pijlen in en peilen na een jaar Alliander

Tweede Paasdag 2020 was mijn eerste werkdag bij Alliander. Dat betekent dat ik vandaag een jaar een nieuwe baan heb in Coronatijd. Mijn vorige blog ging over hoe mijn start was en hoe ik de eerste maand heb ervaren. In deze blog vertel ik graag hoe het is om tijdens het begin van Corona met een nieuwe baan te beginnen én dat nu al een jaar te doen.

Alliander kanto(chnietho)or

De sollicitatiegesprekken, mijn laptop ophalen en een keer een bila. Het aantal keren dat ik de binnenkant van ons kantoor heb gezien, kan je letterlijk op één hand tellen. Daardoor heb ik ook geen idee op welke verdieping mijn teams werken of waar ik naartoe moet voor mijn eigen werkplek. Of hoe de lunch er smaakt en waar je de beste koffie kan krijgen. Dat “thuisgevoel” ontbreekt ook na een jaar thuiswerken nog steeds. Het is daarnaast erg vreemd om alle collega’s alleen maar via Teams te spreken. De wandelbila’s waren dan ook een welkome afwisseling, die voelden als een uitje!

Voordelen combineren in hybride samenwerking

Natuurlijk mis ik het om collega’s op kantoor te zien. Vooral in mijn vak als Scrum Master zijn mensen en hun onderlinge interactie essentieel. Bij elkaar in een ruimte staan, sfeer proeven, werken aan de teamspirit, scrum events gezamenlijk beleven, bij elkaars bureau langsgaan, non-verbale communicatie oppikken, de casual gesprekken op de gang en bij de koffiecorner. Het kan allemaal niet met thuiswerken, althans niet zoals we gewend zijn. Natuurlijk zijn er allerlei online alternatieven en vele tools die hierin ondersteunen. En een online pubquiz of escaperoom, zijn leuke alternatieve teamuitjes. Inmiddels zijn we daaraan gewend en soms of zelfs vaak is dit een verbetering. Veel teamleden beschouwen thuiswerken als efficiënter en effectiever. Andere voordelen zijn de besparing van reistijd en de mogelijkheid om je eigen werkdag in te delen, kortom: best wat vrijheid.

Daarom ben ik heel erg benieuwd naar hoe het “hierna” gaat, over pak hem beet een half jaar wanneer er vast weer meer mogelijk is. Hopelijk en waarschijnlijk een combinatie van voordelen van (samen)werken:

 • op kantoor: samenwerken, samen zijn, meer als ontmoetingsplaats
 • thuis: efficiënt, naar eigen invulling, meer vrijheid
 • online: op andere plekken dan thuis of kantoor inloggen en/of ontmoeten

Bij Alliander noemen ze dat hybride samenwerken: werken op verschillende (fysieke en online) plekken. Daar ben ik erg benieuwd naar en dat lijkt me geweldig!

Wil jij hier ook onderdeel van uitmaken? Bij Alliander zoeken we nog Scrum Masters!

Onehundredandeighty!

Een triple tips die mij helpen om het thuiswerken aangenamer te maken. Dit zijn drie dingen die ik doe waardoor het (alleen maar) thuiswerken minder belemmerend wordt en de werkdag aangenamer:

 • Lunchpauze blokkeren. Écht even tijd voor jezelf en de broodnodige maaltijd.
 • Wandelen of fietsen. Dagelijks even weg van de laptop en in beweging blijven. En wandelbila’s met collega’s.
 • Geniet van (of vind) een hobby. Voor mij is darten een welkome afleiding van het scherm. En doordat ik dat bijna dagelijks in mijn mancave thuis doe, gaat dat steeds succesvoller. In het eerste kwartaal van 2021 heb ik namelijk 35 keer 180 gegooid! Refinement hielp bij de ontwikkeling van dit vakmanschap 😉

Jaardoelen als pijlers

Soms heb ik dit afgelopen jaar best moeite gehad om het leuk te blijven vinden met alleen maar thuiswerken. Gelukkig staan daar ook veel positieve ontwikkelingen tegenover! Als ik terugkijk naar de doelen die ik een jaar geleden heb gesteld, dan zijn dit de hoogtepunten:

 • Als Scrum Master met vier scrumteams aan de slag gegaan. Daardoor ook in verschillende Agile Release Trains en met meerdere Scrum Masters samengewerkt.
 • Binnen ons Chapter gebouwd aan een community met collega Scrum Masters. Kennis en ervaringen gedeeld en geleerd van elkaar tijdens onze Koffie & Kennisdeling en Intervisie. Ons Chapter is het afgelopen jaar enorm gegroeid, meer dan verdubbeld zelfs naar meer dan 40 Scrum Masters!
 • Volledige trainingen heb ik niet gegeven, maar wel 1 op 1 training met een beginnende Scrum Master én meerdere workshops met mijn scrumteams en tijdens events.
 • De eerste Chapterdag georganiseerd en ook voor het eerste Agile@Alliander event zat ik in de organisatie. Voor Agile Apeldoorn hebben we ook het afgelopen jaar elk kwartaal een online Gilde Sessie georganiseerd.
 • Het Scrum Master Onderzoek gedaan waaraan 56 Scrum Masters uit heel Nederland hebben meegedaan. De resultaten zijn via een whitepaper beschikbaar op de website van Agile Apeldoorn.

Pijlsnel door naar the Summer of 21!

Ondanks zo’n vreemd jaar, zijn deze doelen dus wel bereikt én kan ik positief terugkijken. Met mijn contractverlenging op zak, kan ik ook positief vooruitkijken: game on! Binnenkort ga ik nieuwe jaardoelen opstellen en ambities benoemen in het Koersplan. Daarnaast verwacht ik dat ons werk verandert als we elkaar weer gedeeltelijk fysiek kunnen ontmoeten. Op naar eindelijk weer (beach)volleyballen, het EK Voetbal, terrassen én hybride samenwerken in de nu al legendarische zomer van 2021!

Pijlen in en peilen na een jaar Alliander