Workshop Agile Scrum

Een workshop Agile & Scrum in mijn eigen woonplaats geven, was leuk om te doen! Dat gebeurde op uitnodiging van Hét IJssel Netwerk, een groep ondernemers in de regio Deventer. Die groep organiseert regelmatig bedrijfsbezoeken, workshops of presentaties voor de leden en dit keer werd het een workshop Agile Scrum.

Workshop Agile Scrum

Aankondiging van de workshop:

Scrum en Agile zijn termen die je steeds vaker hoort. Sommigen vinden het jeukwoorden of kantoorjargon, maar bij veel bedrijven is het enorm populair én succesvol. Wat is Scrum nu eigenlijk? En wat betekent Agile? Twellonaar Paul Overmars is werkzaam bij internetbureau Enrise als ervaren Scrum Master & Trainer. Wat die rol betekent én de antwoorden op voorgaande vragen, vertelt hij in deze workshop.

Agile & Scrum

Scrum kan voor veel bedrijven succesvol werken, maar voor bijvoorbeeld een garagehouder of cateraar is het wellicht niet direct toepasbaar. Vandaar dat ik Agile ook onderdeel van de workshop heb gemaakt. Dat bleek een goede zet want daarin herkenden de ondernemers zich al wel (groten)deels.

Workshops

Het programma van de workshop in het kort:

 1. Agile & Scrum met workshop associaties

  In het eerste gedeelte konden de deelnemers aan de hand van associatiekaarten verklaren wat hun gedachten zijn bij Agile en Scrum. Die liepen sterk uiteen maar over het algemeen waren beide begrippen nog redelijk onbekend. Een goede reden om deze workshop te volgen!

 2. Agile Manifesto met workshop waarden

  Vervolgens hebben we het Agile Manifesto onder de loep genomen en een workshop gedaan met de waarden die daarin worden genoemd. Hieruit bleek dat deze ondernemers al behoorlijk Agile zijn! Waarden als “mensen en hun onderlinge interactie” en “samenwerking met de klant” staan bij deze ondernemers hoog in het vaandel. Enkele Agile principes zoals samenwerking, klanttevredenheid en verandering verwelkomen waren eveneens herkenbaar. Onderstaande foto via de Facebookpagina van Hét IJssel Netwerk.

  Workshop Agile Manifesto

  Een workshop over het Agile Manifesto.

   

  Workshop Agile Manifesto waarden

  Workshop met de 8 waarden van het Agile Manifesto.


   
 3. Scrum Framework met video’s

  Daarna zijn we in het Scrum Framework gedoken en na meerdere video’s werd duidelijk(er) wat Scrum precies is én kan opleveren. Onder meer deze video werd getoond:

Agile ondernemers

In het begin van de workshop was alles nog redelijk onduidelijk. Dat is ook niet zo vreemd voor een groep die nog nooit van Scrum had gehoord. Uiteindelijk hebben ze het als leuk en leerzaam ervaren. Mooi om te zien dat deze groep ondernemers onbewust al behoorlijk Agile is!

Deelnemers workshop agile scrum kijken een video

Deelnemers aan de workshop Agile Scrum kijken een video.

 

Agile Manifesto workshop

Het Agile Manifesto presenteren voorafgaand aan de workshop.