Scrum Master Advanced rollen

Scrum Master Advanced training

De Scrum Master Advanced training heb ik begin dit jaar gevolgd met een Professional Scrum Trainer bij Scrum.org. Die website is “The Home of Scrum” en voorziet in alle trainingen, assessments en certificeringen rondom scrum. Tijdens de training stond de rol van de Scrum Master centraal. De nadruk lag hierbij op welke petten hij draagt én welke misvattingen er over de rol zijn. Daarnaast werden kennis en ervaringen met andere ervaren Scrum Masters gedeeld. Ook werden er meerdere cases behandeld. Alles bij elkaar zorgde dit voor een goede voorbereiding op het Professional Scrum Master II assessment. Ondertussen werd onze toolkit verrijkt met Liberating structures.

Sparren met andere ervaren Scrum Masters

Hiervoor heb ik al eens een Scrum Master Advanced training via Prowareness gevolgd. Bij die tweedaagse interactieve training ging ik met andere ervaren en gecertificeerde Scrum Masters kennis, ervaringen en ideeën delen onder begeleiding van een Agile Coach. Heel waardevol om dit te delen met anderen. Hier heb ik een aantal zaken uitgehaald waarmee ik direct aan de slag kon. Zie ook mijn blog over deze training.

Oefencases als voorbereiding op PSM-II

Hierna zocht ik nog meer verdieping. Eén van mijn leerdoelen voor deze tweede advanced training was een goede voorbereiding op PSM-II. Dat assessment en bijbehorende certificering wilde ik graag halen. De sfeer was heel relaxt en aan de hand van twee toptrainers werden er wederom ervaringen gedeeld met andere ervaren Scrum Masters. Interessante cases werden besproken van onder meer Scrum Masters bij Holland Casino, Univé, Schiphol, Belastingdienst en T-mobile. Met het behandelen van een aantal oefencases was de voorbereiding op het PSM-II examen specifiek onderdeel van deze training. Na het volgen van deze training had ik er vertrouwen in dat ik het assessment ging halen.

De rol van de Scrum Master en misvattingen daarover

De training was opgehangen aan de rol van de Scrum Master. Aan de ene kant welke petten een Scrum Master allemaal draagt, zoals facilitator, coach en docent. Aan de andere kant welke misvattingen er over de rol bestaan, zoals scrumpolitie, teambaas en voorzitter. Lees meer hierover in blogs van de trainer over de houdingen van een Scrum Master en Scrum Master misverstanden. Op beide onderdelen zijn we ondergedompeld aan de hand van liberating structures.

Scrum Master rollen bij Advanced training

Iedereen betrokken met Liberating structures

In het kort zijn liberating structures samenwerkvormen waarbij iedereen in een groep betrokken is. Het tegenovergestelde gebeurt bij een presentatie. Hierbij spreekt één persoon en is verder niemand bij de inhoud betrokken. Bij liberating structures is iedereen betrokken bij zowel de actie als de inhoud.

Alles wat we leerden over de rol van de Scrum Master werd in een vorm van liberating structures gegoten. We gingen zelf met de inhoud aan de slag én leerden zo de vorm. Via “1-2-4-all”, “Impromptu Networking”, “25/10 Crowdsourcing” en “Troika Consulting” werden alle onderdelen van de training behandeld. Lees meer over deze vormen in een blog van de trainer. Op liberatingstructures.com worden álle vormen uitvoerig uitgelegd.

PSM-II assessment en certificering

Na de training heb ik het assessment gedaan én gehaald! Volgens Scrum.org een bewijs van geavanceerde scrumkennis. Een welkome aanvulling voor mijn C.V. en een bevestiging van mijn ontwikkeling als Scrum Master. Er zijn grote verschillen met het PSM-I assessment en dat ga ik in een volgende blog nog eens toelichten.