Kennis over scrum vergroten via een interactieve quiz.

Voor de eerste teamdag van ons scrumteam, heb ik een Scrum Quiz gemaakt. Dankzij een gave tool werden 20 meerkeuzevragen over scrum via smartphone beantwoord. Deze vragen waren vooral gebaseerd op het scrum assessment. Op deze manier konden teamleden met een spelelement hun kennis over scrum toetsen en uitbreiden.

Kahoot
De tool die ik hiervoor heb gebruikt is Kahoot. Lees alles over deze geweldige Quiz tool!

Kennis over scrum vergroten

De Scrum Quiz heeft vele positieve reacties opgeleverd. Zowel over de tool zelf, als de quiz inhoudelijk. Deelnemers vinden het leuk om te doen en vergroten er hun kennis over scrum mee. Weet jij bijvoorbeeld de rollen binnen een scrumteam of wat een timebox betekent? Bij sommige vragen ontstaat er een discussie en wordt er extra uitleg gegeven over waarom een antwoord goed of fout is. Hierdoor wordt nóg meer inzicht gecreëerd.

Spel en strijd over scrum

Het spelelement blijft een gaaf onderdeel. Want hoe sneller je drukt, des te meer punten je krijgt. En na iedere vraag krijg je een tussenstand te zien, waardoor de competitie en onderlinge strijd nog meer wordt gevoed. Dat iedereen met zijn eigen smartphone kan deelnemen, maakt de quiz helemaal laagdrempelig en vooral leuk.

Scrumteams verder helpen

Inmiddels heb ik de Scrum Quiz ook bij andere scrumteams gedaan, zodat meerdere collega’s op onze afdeling hebben bijgeleerd over scrum. Eén van de taken van een Scrum Master is om de organisatie te helpen in het toepassen van scrum. Deze Scrum Quiz heeft daar op een positieve manier aan bijgedragen!

Scrum_Quiz