Een gepassioneerd (scrum)team is belangrijker dan coole tools.

Een handige tool voor mijn scrumteam hoopte ik te krijgen in de presentatie “The systemic Scrum Master”. Maar zoals bij een strikvraag werden we erin geluisd door de titel. Als een volleerd cabaretier werden we gewezen op het Agile Manifest: het gaat níet om tools maar mensen en hun onderlinge interactie!

Een succesvol team kopiëren werkt niet omdat het om andere personen gaat. Allerlei toffe tools in een team stoppen heeft ook niet het gewenste effect, want je moet ze wel goed kunnen gebruiken. Het is geen garantie voor een goede output, zoals het voorbeeld van de viool van een professionele vioolspeler overnemen. Wat je écht nodig hebt, is passie! Een gepassioneerd (scrum)team is belangrijker dan coole tools. En de Duitser gaf hierbij het Nederlands voetbalelftal als treffend voorbeeld… Je zou bijna zeggen dat het gerechtigheid was dat Duitsland diezelfde avond nog uit het EK vloog.

 
Een gepassioneerd team bestaat uit gepassioneerde personen, heeft een sterke visie en is context gedreven. Daarbij worden juist de sterkten benadrukt en gestimuleerd, is er veiligheid en vertrouwen én wordt dezelfde kwaliteit nagestreefd. Sommige scrumteams werken keihard aan de backlog, maar hebben geen idee van wie de klant is en acteren visieloos. Begin daarom bij het waarom: wat drijft de scrumteamleden en ontdek hun passie.

Scrummen_met_passie

Deze blog is geïnspireerd door deze presentatie van de vijfde editie van Scrum Day Europe
“The systemic Scrum Master”
door Marc Löffler (marcloeffler.eu)