Vitesse

“Waarom ben je eigenlijk voor Vitesse?” is een vraag die mij wel eens wordt gesteld. Vooral omdat ik op fietsafstand van Go Ahead Eagles woon en dan geldt toch: “Support your locals”. Dat ik supporter van Vitesse ben, komt doordat ik in het seizoen 1997/1998 bij Vitesse C1 zat. Sindsdien (en daardoor al 20 jaren) ben ik Vitessenaar!

Arnhem

Bij Vitesse “zitten” kan je bijna letterlijk nemen, want de meeste tijd zat ik als reservekeeper op de bank. Mijn concurrent was namelijk tweedejaars, bovendien jeugdinternational en dus simpelweg te goed. Een jaar heb ik onderdeel uitgemaakt van Vitesse en ook in omgeving Arnhem op een zogenaamde LOOT-school gezeten. ’s Ochtends werd ik thuis opgehaald en samen met een speler uit Apeldoorn naar school gebracht. Voor een aantal vakken hadden we vrijstelling, zodat we op tijd naar het stadion konden voor huiswerk maken, eten en trainen. Daarna werden we ’s avonds weer thuisgebracht en zo was je ongeveer van 7:00 uur tot 19:00 uur van huis.

In de folder over de jeugdopleiding van Vitesse

In de folder over de jeugdopleiding van Vitesse.

Van Nieuw-Monnikenhuize naar Gelredome

Seizoenkaart van Vitesse in het oude stadion Monnikenhuize

In dat seizoen 1997/1998 verhuisde Vitesse van Nieuw-Monnikenhuize naar Gelredome. Onze trainingen en wedstrijden waren nog bij/in het oude stadion Nieuw-Monnikenhuize, waar tegenwoordig een woonwijk staat. Als jeugdspeler kregen we twee seizoenkaarten. Vanaf dat seizoen zijn we jaren seizoenkaarthouder geweest en nog altijd supporter. Tegenwoordig heb ik een eigen seizoenkaart op Zuid.

Wedstrijd met Vitesse C1 in het vorige stadion Nieuw-Monnikenhuize

Wedstrijd met Vitesse C1 in het vorige stadion Nieuw-Monnikenhuize.

Profvoetballers

Uit de teamfoto van Vitesse C1 met trainer Edward Sturing.Mijn keeperstrainer was Abe Knoop en Edward Sturing was trainer van Vitesse C1. Tegenwoordig is hij assistent-trainer van Vitesse én is er een tribune in Gelredome naar hem vernoemd. Sommige teamgenoten van toen hebben een profcarrière (gehad), waaronder:

  • Stijn Schaars (ook klasgenoot, 24 interlands en gespeeld bij AZ, Sporting Lissabon, PSV en nu Heerenveen)
  • Sander Duits (o.a. Graafschap, RKC en Eagles)
  • Nicky Hofs (o.a. Feyenoord en één interland, tegenwoordig ook assistent-trainer bij Vitesse).

Het was de tijd dat Theo Janssen nog in de A1 speelde en Mister Vitesse Theo Bos trainer van de B1 was. Op de Vitesse-jeugdsite staat een overzicht met ruim 600 oud-spelers. Daar staat mijn profiel ook bij.

Landskampioen met Vitesse C1

Met Vitesse C1 hebben we een testwedstrijd in Gelredome gespeeld en bovendien werden we kampioen van Nederland! Eerst in de competitie met clubs als De Graafschap, Go Ahead Eagles, FC Twente, NEC en Heracles. Daarna de finale in het stadion van Willem II gewonnen van Sparta. Na één seizoen heb ik nog wel getraind bij FC Twente en Go Ahead Eagles, maar waar voormalige teamgenoten slaagden in het profvoetbal, ben ik met alle liefde weer teruggegaan naar mijn vrienden bij Voorwaarts. Na 18 jaren ben ik gestopt met voetballen en gaan volleyballen. Het seizoen bij Vitesse was een hele mooie ervaring!

Krantenartikel over de landstitel met Vitesse C1

Vitesse vertelt verhalen
 
Een verslag van mijn werkbezoek aan de online afdeling van Vitesse.