Voetbalgek door voetbaltrip

Voetbalgek door voetbaltrip met pa in 2002

Je kunt mij gerust voetbalgek noemen. Voetbal is voor mij één van de belangrijkste bijzaken in het leven. Achttien jaren van mijn leven heb ik gevoetbald, waaronder een seizoen in de jeugdopleiding van Vitesse. Sindsdien (1998) ben ik fan van de club, waar ik ook een seizoenkaart van heb. Daarnaast heb ik inmiddels meer dan honderd voetbalboeken gelezen, meer dan veertig voetbalwedstrijden in het buitenland bezocht en een verzameling van bijna zeventig voetbalsjaals.

Voetbalcultuur

Voetbalcultuur Staantribune 25Belangrijker nog dan het spel zelf, vind ik alles eromheen. De supporters, de sfeer, het matchday gevoel, kortom: de voetbalcultuur. Daarom heb ik ook een abonnement op hét magazine over voetbalcultuur Staantribune. Daarin is een rubriek “Het Ticket”, over voetbalkaarten met een bijzonder verhaal. In het magazine van juli 2019 is een artikel van mij geplaatst, over mijn allereerste buitenlandse voetbalwedstrijd. Het was de aanleiding voor mijn chronische voetbalverslaving.

Het Ticket

Hieronder het artikel zoals dat in Staantribune 25 is verschenen. Daaronder de originele tekst, want voor het magazine moest het iets worden ingekort.

Artikel Staantribune Het Ticket Met pa naar Highbury

 

Met pa naar Highbury

De wedstrijd

Arsenal – Liverpool (1-1)

Stadion

Arsenal Stadium, Londen

Datum

13 januari 2002

Dit ticket is heel bijzonder voor mij. Het was mijn allereerste wedstrijd in Engeland. Dat is niet eens de belangrijkste reden waarom het zo speciaal is. Het heeft mijn liefde voor Engels voetbal aangewakkerd én zorgde voor familievoetbaltrips. Daarnaast staat op het ticket “Arsenal Stadium”, maar deze ground is natuurlijk beter bekend als het heilige Highbury. Het was ook de tijd dat Bergkamp nog speelde. Kortom: geweldig om mee te maken!

Matchday

Voor mijn 18e verjaardag nam mijn vader mij en mijn broer mee naar deze wedstrijd. Ook mijn oom ging mee voor onze eerste voetbalwedstrijd in het buitenland. Van die jaren geleden kan ik mij nog goed herinneren dat we vanaf het metrostation genaamd Arsenal naar het stadion liepen. Hier en daar een hamburger- of merchandisekraam in de kleine Engelse voortuinen. En dan ineens een hoek om en aan het eind van de straat de doorkijk bij één van de tribunes. Mijn liefde voor Engels voetbal was geboren, samen met deze matchdaybeleving. In “The Gunners Pub” met vloerbedekking en allerlei foto’s aan de muren een pint. Allemaal families aan tafel, met opa’s, oma’s en kleinkinderen op schoot. Mijn oom die de pints van zijn neefjes niet kon bijhouden en “vanwege de warmte” even buiten ging staan. Daar pesten we hem nog altijd mee.

Highbury Arsenal Stadium London

The Clock End

Door de nauwe turnstiles het oude stadion binnen. Niet de beste plekken, op de lange zijde en achter een paal. Tijdens de warming-up nog wel met mijn Nederlandse vlag kunnen zwaaien naar onze Dennis. Ook de tribune met de klok staat in mijn geheugen gegrift. Net als de sfeer tijdens de wedstrijd. Na een uur scoorde Ljungberg de openingstreffer. Vijf minuten later Riise met de gelijkmaker. Niet dat de uitslag ook maar enigszins uitmaakte.

Groundhoppen

Het duurde acht jaren voordat ik weer een wedstrijd in Engeland zag, dit keer met vrienden naar Fulham. Maar Arsenal-Liverpool in 2002 heeft zeker wat aangewakkerd. Nou noem ik mijzelf geen groundhopper, maar inmiddels heb ik wel meer dan 40 wedstrijden in het buitenland bezocht. In 2013 deden we een rondleiding bij het Emirates Stadium, op steenworp afstand van waar nu alleen nog de voorgevel van Highbury overeind staat. Eeuwig zonde…

Familievoetbaltrips

Mijn verjaardagscadeau toen ik 18 werd, hebben we onze vader teruggegeven toen hij 60 werd. Samen met twee vrienden (ook broers) waarvan hun vader óók 60 werd, gingen we met ons zessen naar Newcastle-Chelsea. We namen dus onze jarige vaders mee op de boot voor een voetbaltrip met hun zonen. Dat was in 2013, met Krul nog bij de thuisploeg. Onze plaatsen waren recht onder het uitvak en we vonden het schitterend dat het 2-0 werd! Later ben ik ook nog met pa naar Madrid en naar wedstrijden in België en Duitsland geweest. Inmiddels is hij met pensioen en gaat hij nog wel eens mee, hij vindt het geweldig. Mooi om dit soort voetbaltrips te maken. En dat allemaal dankzij dit ticket.

Voetbalgek Voetbal ticket Highbury Arsenal Liverpool