Een passende foto of afbeelding bij een artikel plaatsen, is soms nog wel eens een opgave. Het belangrijkste criterium is uiteraard dat de foto bij het artikel past en de inhoud ondersteunt. Daarnaast wil je graag dat dit een unieke foto is. De beste oplossing is dan nog om zelf een foto te maken. Maar dat kost tijd en moeite en niet iedereen heeft daar het materiaal voor, neemt/krijgt er de tijd voor of bezit de kwaliteit om een goede foto te schieten. Er wordt dan al snel naar het alternatief gegrepen: stockfoto’s.

Stockfoto’s
Al dan niet gratis aangeboden ‘standaard’-foto’s die je rechtenvrij kan gebruiken. Je kunt Googlen op afbeeldingen maar er zijn ook aparte websites voor stockfoto’s. Soms zijn die foto’s bruikbaar, vaak ook lachwekkend slecht. En dan zijn er automatisch weer websites die deze slechte voorbeelden verzamelen, zoals Stupid Stock Photos of AwkwardStock Photos.

Stocking
Omdat sommige foto’s wel heel erg slecht zijn, was er zelfs een trend genaamd “stocking”. Hierbij deden mensen stomme stockfoto’s na.

Man_zoekt_geschikte_afbeelding.jpg
Bij bedrijven zijn meestal richtlijnen met kwaliteitseisen opgesteld waaraan beelden op een website moeten voldoen. Deze foto’s hebben vaak ook rare namen, zodat ze op basis van titel of tags eenvoudige gevonden kunnen worden in de beeldbank. “Man” of “Vrouw” zijn waarschijnlijk de woorden die het vaakst in die titels voorkomen. Gevolgd door een letterlijke verklaring van wat er op de foto gebeurt.

 


Onverklaarbare, onbegrijpelijke en eigenlijk onbruikbare stockfoto’s
Sommige stockfoto’s zijn wel heel erg slecht. Je vraagt je af hoe iemand dat ooit heeft kunnen bedenken en het is eigenlijk ongelooflijk dat deze überhaupt worden aangeboden. Kijk bijvoorbeeld naar:

stommestockfotos2

Niet gebruiken
Op bovenstaande sites staan al voorbeelden van stockfoto’s die je nooit gaat gebruiken. Daarnaast kom je op serieus bedoelde websites met stockfoto’s vaak dezelfde (soort) foto’s tegen. Denk bijvoorbeeld aan “het callcentermodelletje”, “de handshake” of “de teamsprong”. Ook dit zijn stockfoto’s die je absoluut moet vermijden.

Overmatig gebruik van dezelfde (soort) foto’s is af te raden, maar wat te denken van overmatig gebruik van dezelfde persoon? Er is namelijk een stockfotomodel en haar gezicht is overal te zien, waardoor er zelfs een Tumblr en Facebook pagina over haar wordt bijgehouden door fans.

Geschikte stockfoto’s
Uiteraard zijn er ook websites die wél geschikte stockfoto’s aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Shutterstock, Dreamstime, Think Stockphotos, Istockphoto en ook via Pixabay zijn er gratis afbeeldingen waar je wél wat aan hebt. Weet jij nog een website waar geschikte stockfoto’s beschikbaar zijn? Of ben jij zo creatief dat je alleen foto’s gebruikt die je zelf maakt?