In de presentatiegids van Voorwaarts voor het seizoen 2022-2023, is een rubriek ANNO. Dat is gebaseerd op de gelijknamige rubriek in VI, waarin een bepaald team uit een specifiek seizoen wordt belicht die een bijzondere prestatie heeft geleverd of iets unieks heeft beleefd. Het oranje-zwarte artikel blikt terug op de A1 van onze voetbalafdeling in het jaar 2003. In de Tweede Divisie werden de Twellonaren knap tweede achter kampioen Twente/Heracles.
Uiteraard worden de voetbalprestaties in dat seizoen uitvoerig besproken met voormalige spelers en de trainer. Een halve pagina in de gids wordt echter ook toegewijd aan de website die ik destijds beheerde. Die website speelde namelijk ook een belangrijke rol in dat seizoen en leuk dat dit is meegenomen in het artikel ANNO 2003. Hieronder kan je dat gedeelte van het artikel lezen en hierover publiceerde ik eerder de blog “Succesvolle website over jeugdvoetbal”.
VoorwaartsA1.com, uniek voor die tijd
En hoewel dit tegendoelpunt helemaal geen verschil maakte in de race om het kampioenschap, laat dit wedstrijdverslag toch wel iets heel belangrijks zien uit dat seizoen. Namelijk hoe goed alles gedocumenteerd is. Niet alleen werden álle standen, doelpunten en scoreverloop bijgehouden door de trainer. Er keek nog iemand mee.
Paul Overmars. Hij was 21 jaar webmaster voor sportvereniging Voorwaarts, tot hij er kortgeleden mee stopte. Met heel veel plezier blikt ook hij terug op het seizoen 2003/2004, waarin hij de website VoorwaartsA1.com oprichtte.
“Dat was nog de tijd dat je na de wedstrijd moest bellen naar de kantine van andere clubs om te checken wat een concurrent had gedaan. Ik dacht met mijn informatiedrang: dat kan efficiënter en begon dat seizoen voorbeschouwingen, wedstrijdverslagen, standen en foto’s online bij te houden. En in de loop van de tijd is dat uitgegroeid tot een website waar jaarlijks tienduizenden bezoekers op kwamen.”
Ook het populaire voetbaltijdschrift Voetbal International besteedde aandacht aan Overmars’ project. Want de website die hij begon was uniek voor die tijd. Nu checkt iedereen in apps scores van tegenstanders – en pak je er binnen tien seconden een wedstrijdverslag bij. “Maar toen was dat echt anders. Ik heb toen alle clubs uit de competitie gebeld en een contactpersoon geregeld die informatie aanleverde.” Zijn contactpersonen mailden dan kort na het eind van de wedstrijd de score al door. “En vaak ook al met een wedstrijdverslag en foto erbij. En wat vooral erg leuk was, was dat je per wedstrijd van beide ploegen een verslag kreeg. Zo kon je echt objectief zien hoe een wedstrijd verlopen was. Op zaterdag, als ik dan eerst even in de kantine had gezeten, ging ik dan naar huis – de site updaten – en daarna door naar Dieka. Maar omdat het best veel werk was, was ik er ook op de brakke zondag nog mee bezig, haha.”
En al die moeite loonde. Overmars: “Iedereen deed eraan mee, het werd een website die werd gevuld voor en door de teams. En dat zorgde echt voor verbinding binnen de competitie. Ineens wist je de namen van de spelers uit het team waartegen te speelde, namen van trainers en topscorers, noem maar op. Dat was echt leuk. Kwam je bij Veendam aan, en dan zeiden ze: oh jij bent van die website. Super man!”
Uiteindelijk bleef de website in die vorm drie seizoenen bestaan: “Er kwamen toen rubrieken bij, interviews met spelers, polls waarop mensen konden stemmen, een gastenboek, nieuwsberichten enzovoorts. De site was in die jaren echt heel druk bezocht, en het bezoek bleef ook maar toenemen. Daarna kwamen er meer sites bij waar je standen op kon vinden, maar bij Voorwaarts waren we volgens mij echt de eerste op die schaal, vanuit de competitie zelf.”
Het zit erop. Seizoen 2003/2004, een seizoen waarin op meerdere vlakken geschiedenis werd geschreven. Vooralsnog blijft het de periode waarin Voorwaarts op haar hoogste niveau ooit voetbalde. Maar wie rondloopt op sportpark De Laene weet: dat kan niet lang meer duren. Toch?
Bron: Sportvereniging Voorwaarts Presentatiegids 2022-2023
Tekst: Jurjen IJsseldijk