Terugblik 2022 met nieuwe kansen

Voor 2022 had ik meerdere doelen gesteld in mijn werk. Alvast een spoiler: die doelen zijn behaald. Dat verliep alleen niet helemaal zoals gepland. En dat is niet erg want hierdoor ontstonden er weer nieuwe kansen waar ik erg dankbaar voor ben. Ook ben ik benieuwd naar waar die mogelijkheden mij dit jaar gaan brengen. Een terugblik op mijn afgelopen werkjaar in een agile 2022.

Werkdoelen als Scrum Master

Voor het afgelopen jaar had ik deze drie werkdoelen, met daaronder hoe deze doelen zijn bereikt.

  • Scrum Master zijn voor scrumteams
  • Agile Expert zijn voor vakgenoten
  • Product Owner Agile Inspiratie & Events

Meer dan een jaar Scrum Master van twee scrumteams en samenwerking binnen de ART

Door actief te zijn binnen een ART met mijn eigen teams én via samenwerking met de RTE en andere Scrum Masters. Daarnaast was het mijn doel om langer dan een jaar actief te zijn voor hetzelfde scrumteam. In de eerste helft van 2022 heb ik dat doel bereikt.

Sparren met vakgenoten en hen verder helpen via mijn kennis en ervaring

Buddy zijn voor beginnende Scrum Masters, sparren met collega Scrum Masters via een intervisiegroep en als mentor voor vakgenoten. Het afgelopen jaar ben ik voor de derde keer buddy geweest voor een beginnende Scrum Master bij ons bedrijf. Dat vond ik leuk om te doen en vanuit de feedback kon ik opmaken dat we dat allebei hebben gewaardeerd. Verder heb ik regelmatig individueel met vakgenoten afgestemd, als zij een hulpvraag hadden en mij inschakelden, als ik zelf contact zocht om te sparren en binnen onze intervisiegroep. Heel leuk om vakgenoten vanuit mijn kennis en ervaringen verder te helpen. Bij deze dan ook de uitnodiging om contact met mij op te nemen als je eens van gedachten wilt wisselen over uitdagingen in ons vakgebied.

Bijgedragen aan meerdere events en volop agile inspiratie gedeeld

Binnen onze agile community was ik trekker van inspiratie en events. Dit vond ik het leukste van vorig jaar én is daarnaast zeer succesvol verlopen. Waar ik vooral trots op ben, is de organisatie van hét Agile event. Een absoluut hoogtepunt van 2022.

Dagvoorzitter bij Agile 2Gether event

Nieuwe kansen na tijd van bezinning

Nadat ik anderhalf jaar met mijn twee scrumteams samenwerkte, was het tijd voor iets anders. Ook als je kijkt naar de houdbaarheidsdatum van een Scrum Master. Eerlijk gezegd zat ik toen niet helemaal lekker in mijn vel en had ik een dip te pakken. Doordat ik niet goed wist wat ik wilde, kon ik mijn ei niet volledig kwijt in deze rol. Daardoor verdienden mijn teams ook iemand die hen wél met volle energie kon verder helpen. Een broodnodige time-out (stoppen bij deze teams, tijd voor mezelf nemen en op vakantie gaan) zorgde ervoor dat ik niet uitviel en gaf mij ruimte in mijn agenda én in mijn hoofd om na te denken over welke kant ik op wilde. Vervolgens heb ik bewust iets anders gedaan (dan Scrum Master van mijn eigen scrumteams zijn) en ook die vrijheid gekregen, waarvoor ik zeer dankbaar ben.

Hoogtepunten in inspiratie en events

Terugkijkend op het afgelopen jaar kan ik naast het behalen van bovenstaande doelen, meerdere hoogtepunten noemen.

Event georganiseerd en dagvoorzitter

De organisatie van ons Agile 2Gether event en mijn rol als dagvoorzitter tijdens dat event. Een geslaagd evenement voor en door onze agile community waar we trots op kunnen terugkijken.

Dagvoorzitter tijdens Agile 2Gether event
Dagvoorzitter tijdens het Agile 2Gether event

Focus op onze agile community

Vanaf het moment dat ik geen Scrum Master meer voor een eigen team was, kon ik mij volledig richten op onze agile community. Naast mijn eigen domein van inspiratie en events, heb ik ook bijgedragen aan de organisatie van onze kwartaalevents en het domein Way of Working. Onderdeel daarvan waren trainingen met bouwblokken en de onboarding voor nieuwe collega’s in een agile rol.

Inspiratiebron op ons vakgebied

Binnen ons intranet heb ik uitgebreide inspiratiepagina’s opgezet onder de titel “Agile inspiratie voor onze hele organisatie”. Daar is een verzameling van vele boeken, podcasts, events, afbeeldingen, blogs, video’s, onderzoeken, tools en apps over ons vakgebied te vinden. Verder hebben we ook inspiratie gedeeld via een Scrum Master Kennisbank: een onmisbaar overzicht voor (nieuwe leden van) onze vakgroep. Ook de Online Agile Marktplaats (waar vraag en aanbod samenkomen) heeft daaraan bijgedragen én ik heb meerdere blogs geschreven en gedeeld met onze community.

Externe events bezocht

Naast het organiseren van een event, heb ik ook meerdere externe evenementen bijgewoond. Zo zijn we op safari geweest bij Scrum Masters van Rabobank, hadden we Smarter Together over Agile Leiderschap bij ProRail en heb ik met collega’s veel geleerd bij Scrum Day Europe. Over al deze events hebben we ook blogs gedeeld om daarmee onze vakgenoten mee te laten genieten én zodat iedereen hiervan kan leren.

Inspelen op verandering

Het jaar 2022 is anders verlopen dan vooraf gepland, maar wél zeer positief. In het begin van het jaar heb ik de rol van Product Owner voor Agile inspiratie en events opgepakt en daar veel voldoening uitgehaald. Toen ik stopte als Scrum Master voor mijn eigen scrumteams, is daar mijn eerdergenoemde bijdrage aan de agile community bijgekomen. Mijn hoogtepunten uit het afgelopen jaar zijn vooral ontstaan uit deze nieuwe mogelijkheden.

Ten derde is er nóg een nieuwe kans ontstaan. Eind 2022 ben ik namelijk gestart met de Agile Coach Learning Journey. Dat is een intern opleidingsprogramma onder begeleiding van een mentor met allerlei workshops, een soort traineeship. Daarmee kan ik ondervinden of en hoe de rol van Agile Coach (weer) bij mij past. Daar ben ik erg benieuwd naar en ook wat 2023 mij gaat brengen. Waar ik het afgelopen jaar begon met “Scrum Master zijn voor scrumteams” als één van mijn doelen, zijn daar tijdens het jaar maar liefst drie nieuwe kansen uit voortgekomen. In het kader van inspelen op verandering verkiezen bóven het volgen van een plan, was mijn 2022 enorm agile.