Vroeger gebeurde alles offline. Volgens sommigen “die goede oude tijd”, anderen gaan wél mee met nieuwe ontwikkelingen… Tegenwoordig gebeurt er steeds meer online. Sterker nog, voor bijna iedere handeling van toen is nu wel een online variant. Vooral social media leveren hieraan een belangrijke bijdrage.

 

Ontwikkeling bureau
Een online alternatief voor een offline voorwerp: ons bureau wordt hierdoor steeds leger. Deze video toont hoe een bureau in de afgelopen jaren is ontwikkeld, onder meer dankzij de komst van social media.

Onderstaande afbeelding toont hoe social media vroeger offline werkten.

socialmediavroeger

Papier verdwijnt
Niet alleen social media, maar ook de ontwikkeling van de smartphone en computer hebben eraan bijgedragen dat we steeds minder offline voorwerpen nodig hebben. Denk aan een zaklamp-app op je telefoon in plaats van een fysieke zaklamp, maar ook de rekenmachine, klok en stopwatch zijn moeiteloos geïntegreerd in een smartphone. Door al deze technologische ontwikkelingen worden er allerlei nieuwe mogelijkheden gecreëerd en verandert het handelen in ons dagelijks leven.

Eén van mijn overtuigingen is dan ook dat papier op veel manieren gaat verdwijnen. Om dezelfde reden als al die attributen die ooit op ons bureau lagen: er zijn alternatieven voor. Onder meer online, maar ook dankzij devices als de smartphone en tablets of door apps. In een volgende blogpost ga ik toelichten dat we papier vaarwel kunnen zeggen!