Agile organisatie

Kruispunten als metafoor voor een Agile organisatie

Agile organisatie en community

Voor het eerste online Agile event voor ruim 120 collega’s eind november, zat ik in de organisatie. Het was een geslaagd en interactief event voor en door onze Agile community met Product Owners, Scrum Masters, RTE’s, Agile Coaches en andere Agile geïnteresseerden. Zodat we elkaar konden inspireren en van elkaar leren.

Teamontwikkeling bij sessies

In twee ronden en twaalf break-out rooms gaven we allerlei workshops en presentaties over zes thema’s:

  • Agile ervaren
  • Agile netwerken
  • Klantwaarde
  • Samenwerken
  • Starten met Agile
  • Teamontwikkeling

De sessies die ik heb bijgewoond, gingen voornamelijk over teamontwikkeling. In de eerste ronde gingen we op zoek naar hoe wendbaar jouw team nu eigenlijk is. En in de tweede ronde bezocht ik een workshop over sterke teams bouwen.

Kruispunten als metafoor voor een Agile organisatie

Het event mocht ik afsluiten en naast een Retrospective, heb ik twee video’s getoond. Dat waren ludieke video’s over verkeerskruispunten, waarmee we een vergelijking met een Agile organisatie kunnen maken. Het gaat namelijk over de (aan)sturing van teams of medewerkers (en in het geval van de video’s verkeersdeelnemers) en hun gedrag dat daaruit volgt. Kortom: welk gedrag vertonen zij op basis van deze sturing.

Chaos door te veel en onduidelijke aansturing

Bij het eerste kruispunt staan veel stoplichten, strepen, haaientanden, verkeersborden, fietspaden, enzovoorts. Veel regels en wetten waar de verkeersdeelnemers zich aan moeten houden. Het resultaat hiervan is dat de deelnemers enorm worden (aan)gestuurd én niet meer weten hoe ze zich moeten bewegen en gedragen. Hierdoor ontstaat chaos en gelukkig gebeuren er nog net geen ongelukken.

Zelforganisatie en samenwerking door alleen kaders

Er zijn nauwelijks richtlijnen bij het tweede kruispunt. Hier worden alleen kaders meegegeven: de weg. Dat heeft een bijzonder effect want het gevolg is dat de deelnemers zich zélf gaan organiseren. Het is een druk kruispunt en oogt als georganiseerde chaos, maar door de zelforganisatie ontstaat er een soepele samenwerking. Het is best bijzonder dat het op dit drukke kruispunt toch goed blijft gaan.

De juiste weg naar een beter resultaat

Bij welk kruispunt statistisch gezien het meeste ongelukken gebeuren, is niet bekend. Het geeft alleen wel op een ludieke manier weer hoe mensen zich gedragen als er veel of weinig sturing is. In deze voorbeelden is er een betere samenwerking en worden er betere resultaten behaald wanneer mensen zichzelf organiseren in plaats van dat iemand hen gedetailleerd gaat vertellen wat ze moeten doen. Dat resultaat is het belangrijkste en daarmee ook de letterlijke weg daar naartoe.