De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en alles gaat steeds meer online en digitaal. En dat merken we allemaal dagelijks. Voor veel activiteiten waar we vroeger papier gebruikten, zijn tegenwoordig alternatieven. Zelf gebruik ik echt nauwelijks nog papier. Een aantal voorbeelden uit het dagelijks leven waaruit blijkt dat we geen papier meer nodig hebben.

wunderlist

Wunderlist

Alledaags papiergebruik
Agenda’s en notitieblokken zijn ten dode opgeschreven. Voor een agenda of aantekeningen zijn een tablet of telefoon prima vervangers en voor boodschappenlijstjes en een to-do-list kan ik echt de app Wunderlist aanraden!

Iets normaals als een menukaart kan ook tot het verleden behoren. Een tijd geleden ging ik uit eten bij een Sushirestaurant in Apeldoorn. In plaats van een menukaart, ligt daar namelijk op iedere tafel een tablet, waarmee bestellingen rechtstreeks de keuken worden ingestuurd. Het enige dat daar nog op papier gebeurt, is de rekening…

Nieuws
Hoe consumeren wij anno 2015 nieuws? Volgens mij gaan kranten verdwijnen! Een gedrukte krant brengt immers altijd oud nieuws, want wat erin staat is de vorige dag gebeurd! Voor mij is Twitter tegenwoordig de snelste nieuwsbron. Dat lees ik a la minute en is daardoor vaak eerder dan het nieuws op de radio of televisie dat ieder (half) uur langskomt.

Sommige (vooral oudere) mensen zweren bij het fysiek “lekker bladeren” in een krant. Terwijl je die teksten ook online op een website of in een app kan lezen, met hetzelfde gemak en zelfs met meer mogelijkheden zoals gerelateerde content. Met technieken als die van de e-reader, wordt het lezen vanaf schermen bovendien veel beter.

Onlangs hoorde ik over een discussie tussen twee generaties, of de krant in de toekomst nog wel bestaat. Met de komst van Blendle én het succes van Blendle, kunnen papieren kranten wel eens tot het verleden gaan behoren. Misschien wel sneller dan menigeen denkt…

Marketing
Een brochure, (reclame)folder of magazine kan ook als webpagina, PDF of bladerboek op een website of als digitale nieuwsbrief (e-mail) worden verpakt. Posters zoals in bushokjes of in winkels, kunnen ook op (video)schermen worden getoond en voor flyers die in de stad worden uitgedeeld zijn online banners het alternatief. Het is (mij in ieder geval) duidelijk dat online marketing voldoende nieuwe mogelijkheden biedt om de traditionele marketing aan te vullen en op veel fronten te vervangen.

Onderweg
Wie print er tegenwoordig nog een routeplanner uit? Naast een Tom-Tom heeft ook iedere smartphone wel navigatie via een app met Google Maps. Dit is ook het alternatief voor een landkaart die vroeger nog wel eens in de auto lag. Kennen we de Grote Bosatlas nog? Net als de Telefoongids inmiddels een behoorlijk overbodig boekwerk.

In de sport en bij events
De KNVB maakte al enkele seizoenen gebruik van digitale (in plaats van handgeschreven) wedstrijdformulieren en de NeVoBo is vanaf dit seizoen ook overgestapt op een digitale variant. Bij mijn vereniging Voorwaarts Twello liggen er dan ook geen papieren meer bij het telbord, maar tablets! Bij ieder volleybalveld een tablet.

Op de tribunes in de sporthal liggen wel eens programmaboekjes, net zoals bij voetbalwedstrijden in een stadion worden verkocht of uitgedeeld. Via een app kan bijvoorbeeld een voorbeschouwing ook als artikel worden aangeboden. Dit geldt ook voor het clubblad/magazine en de seizoensgids, waar (bladerboeken op) de website en een app geavanceerdere opties zijn. Bij onze vereniging hebben meerdere sportafdelingen een eigen app, waarmee ze zelfs pushberichten sturen.

Voor entreekaarten van een event waar ik onlangs was, wordt het ticket bij de ingang gescand. In plaats van de papieren variant, kan de code ook vanaf mobiel worden gescand. Dit kan zowel door de mail te openen als door het e-ticket in de app te openen. Twee varianten waarop een smartphone het alternatief is voor het printen van een ticket op papier.

Op kantoor
Oké, mijn werk is gericht op online en dus misschien niet helemaal een eerlijke vergelijking. Maar wie gebruikt er tegenwoordig nog papier op kantoor? Iets printen doe ik eigenlijk al nooit meer. Bij vergaderingen (notulen, actielijst) gaat alles met een laptop en beamer, contracten gaan digitaal en ook voor aantekeningen zijn laptops of tablets meer dan waardige vervangers van papier. Voor visitekaartjes bestaan vCards en vooral LinkedIn werkt eenvoudig voor het onderhouden van (contactgegevens van) zakelijke contacten.

Dat een collega onlangs nog contentwijzigingen op (nota bene) webpagina’s doorgeeft door middel van (met pen bijgeschreven aanpassingen op) geprinte papieren, is eigenlijk ongelooflijk. Gewenning, of “omdat het op papier zo makkelijk leest…”. Voor mij een opmerkelijke en inefficiënte keuze en bovendien papierverspilling. De enige reden waar ik op kantoor nog papier gebruik, zijn post-its bij brainstormsessies.

Jeugd
Er zijn nu andere en meer mogelijkheden dan vroeger en de jeugd van tegenwoordig groeit hier juist mee op. Zij kennen vaak de papieren voorgangers van de hedendaagse technologieën niet eens. Iets op papier printen, hoeven zij niet want zij gebruiken alles op hun smartphone. Zij zijn gewend om over schermen te swipen en doen dit dan ook zelfs bij televisies waar het nog niet mee kan.

Op basisscholen worden computers veelvuldig gebruik en de opkomst van tablets zet wellicht ook de neergang van (school)boeken in. Dankzij online updates zijn dergelijke apps ook beter up to date te houden dan een gedrukte versie.

Wanneer nog wél papier?
In situaties die hierboven zijn beschreven, wordt papier gebruikt als gemak of als gewenning. Gemak is door nieuwe mogelijkheden echter achterhaald en gewenning wordt vanzelf ingehaald (ouderen printen nu nog iets, terwijl jongeren de papieren voorganger soms niet eens kennen). De argumenten vóór papier zijn dat het zo prettig leest, het fysiek bladeren of het persoonlijke karakter. Wanneer gebruiken we dan nog wél papier, of wanneer kunnen we er echt nog niet omheen?

Een boek lezen wordt als prettig ervaren doordat je fysiek kan bladeren, maar zelfs mijn ouders (toch een generatiekloof) zijn om en inmiddels overgestapt op een e-reader. Een Sinterklaasgedicht lezen door een tablet door te geven, wordt alleen over het algemeen niet als sociaal wenselijk gezien. En een handgeschreven (Kerst)kaart in de brievenbus wordt als persoonlijker ervaren dan een digitale e-card in je mailbox. Speelkaarten blijven daarentegen nog wel even bestaan, ondanks digitale varianten.

Heb jij de alternatieven al omarmd of ben jij nog afhankelijk van papier?