Positiespel bij Prowareness over solliciteren

Een elftal stappen van sollicitatie naar scoren

Op 1 november 2018 ben ik bij Prowareness begonnen als Scrum Master. Hoe dat is gegaan, vind ik blogwaardig (is dat een woord?). Graag neem ik jullie mee in mijn reis naar (sollicitatie) én door Prowareness. Nou kan ik het niet laten om dit te doen aan de hand van een passie van mij: voetbal. Wees gerust: ook als je niets met voetbal hebt, krijg je een goed beeld van hoe het is om te starten bij Prowareness.

Dit artikel verscheen eerder op de pagina “Werken bij Prowareness“.

We spelen dit artikel in een 4-4-2 formatie. Dat is inderdaad niet typisch Nederlands, maar Prowareness is dan ook actief in Duitsland, India én sinds kort USA. Per linie volgt een link naar hoe ik bij Prowareness terecht ben gekomen of hoe dat daarna is ingevuld. Tijd voor de aftrap!

Van voorbereiding tot seizoenkaart

Elk voetbalteam heeft een voorbereiding voordat het seizoen begint. Daarin wordt het team gesmeed en worden er oefenwedstrijden gespeeld. Mijn voorbereiding bestond uit het volgen van trainingen (o.a. PSM en PSPO) en bezoeken van events (Scrum Talk en Scrum Day Europe). Hierdoor heb ik Prowareness leren kennen en al vele collega’s ontmoet. Dat heeft zeker bijgedragen aan de seizoenkaart (dienstverband) die ik nu heb.

Verdediging: Solide basis tijdens sollicitatie

Aanvallen begint bij de verdediging. Achterin wordt een solide basis gelegd voor een succesvolle wedstrijd. Bij Prowareness is dat de sollicitatieprocedure. Geen standaard gesprek(ken) maar vier stappen die eigenlijk niet als een echte sollicitatie voelen.

  1. Gesprek recruiter
    In dit verkennende gesprek wordt er gekeken naar wat je komt halen en brengen en of er een klik is. En de voorwaarden worden direct besproken, zodat daar geen onduidelijkheid over is. Wel zo open en transparant, één van de zeven kernwaarden van Prowareness.
  2. Meelopen met regioteam
    Door een dag mee te lopen met het team, krijg je een goed beeld van wat er speelt. Tijdens de Big Sprint Day worden cijfers besproken en een rondje langs de velden gemaakt. Wat speelt er bij iedereen en bij hun klus? Weer geen gevoel van sollicitatie maar wederom een waarde die duidelijk naar voren komt: teamwork!
  3. Gesprek consultants
    Deze derde afspraak had voor de eerste keer iets weg van een sollicitatiegesprek. De twee consultants stellen namelijk vakinhoudelijke vragen om jouw kennis en ervaring te peilen. In mijn geval had ik een fijn gesprek waarbij we allerlei cases bespraken. Beiden gaven aan dat ze mij graag als collega hadden, dus dat gaf een goed gevoel!
  4. Eindgesprek
    Prowareness contract getekendHet eindgesprek klinkt zwaar (vooral omdat het met de regiolead en één van de directeuren was), maar is vooral een laatste peiling. Er worden allerlei zaken besproken zoals wat voor een klussen je graag wilt doen en wat juist niet. Hoe jouw groeipad eruit ziet en of de match er echt volledig is. Binnen 24 uur na dat gesprek hoor je of de match inderdaad is gemaakt. In dat geval ontvang je direct een voorstel waarvan wordt verwacht dat jij hier ook weer binnen 24 uur op reageert. Vervolgens ben ik op kantoor gekomen om het contract te ondertekenen en dit werd gevierd met champagne!

Al met al waren dit 4 stappen tijdens de sollicitatie, die voor een solide basis bij Prowareness hebben gezorgd!

Middenveld: Essentiële connectie via bootcamp

Na de verdediging ga je richting middenlijn. Daar bereik je het middenveld: de kern van het team en de essentiële connectie tussen de andere onderdelen. Bij Prowareness komt dit krachtig samen in bootcamp. Volgens VanDale is bootcamp een “kamp waar mensen worden gedrild om ze discipline bij te brengen” of een “intensieve training”. Dat eerste klinkt nogal overdreven maar dat laatste is zeker waar want het kost behoorlijk energie. Die week heb ik in een hotel gezeten om geen energie te verspillen aan reizen. Als ik mijn bootcamp in 4 woorden moet omschrijven, dan is dat: leuk, intensief, overweldigend en waardevol. In wederom 4 stappen (dagen) word je ‘volledig oranje gespoten’. Zonder al te veel van de inhoud te verklappen, volgen hier de highlights per dag:

  1. Dag 1 staat in het teken van Prowareness. Onder meer de zeven waarden worden toegelicht. Twee daarvan heb ik hierboven al genoemd. Een derde krijg je cadeau want die vind ik wel erg gaaf: energy & craziness.
  2. Tijdens de tweede dag sta jij zelf centraal. Via IKIGAI ga je op zoek naar jouw persoonlijke waarom en hoe je hier bij Prowareness invulling aan kunt geven. Erg interessant om hier over na te denken!
  3. Vooraf keek ik het minst uit naar dag 3, waarin intake- en salesgesprekken met rollenspellen op het programma staan. Achteraf viel dit reuze mee en het was super nuttig om dit te oefenen. Bij mijn echte intake met de klant, had ik hier enorm profijt van en dat resulteerde ook direct in mijn eerste klus!
  4. Tijdens de vierde en laatste dag van bootcamp, wordt de werkwijze van Prowareness toegelicht. Allerlei stappen en valkuilen zodat je een goede start bij een klant kan maken. Wederom een zeer waardevolle dag.

Na en dankzij deze vier dagen bootcamp, ben je er helemaal klaar voor om in de kleuren van Prowareness te strijden.

Aanval: Afronding in het team en bij de klant

De aanvalslinie is er voor de afronding. Dat is starten en samenwerken in jouw regioteam en een klus bij de klant scoren.

  1. Bij Prowareness hebben we Nederland verdeeld in een aantal regio’s. Mijn regio is “Noord-Oost” en met jouw eigen team kom je elke vrijdag samen op het regiokantoor. Daar bespreken we alles wat bij alle teamleden speelt, richten we ons op samenwerking en leren we van elkaar. Maandelijks is er Company Time op ons hoofdkantoor in Delft, waar alle regio’s samenkomen.
  2. Bij een klant aan de slag gaan, is een laatste stap van bij Prowareness beginnen. Daar kunnen we namelijk bijdragen aan de missie: “Het vergroten van succes en geluk van mensen en organisaties door samen missies tot bloei te laten komen”. De voorbereiding zit erop en de competitie kan beginnen!

Keeper: Eigen doel bewaken

En dan blijft er nog 1 persoon in dit hele speelveld over. Dat is degene die het eigen doel beschermt: jijzelf. Deze goalkeeper is letterlijk de bewaker van het eigen doel. Verlies dat vooral niet uit het oog maar houdt dat klemvast. Ambitie en continu leren zijn twee andere waarden van Prowareness. Doorgroeien wordt dan ook gestimuleerd. Daarvoor zijn binnen Prowareness genoeg mogelijkheden. Maar als dat ergens anders beter past, is dat ook goed. Onze missie onderstreept dat. Je hebt jouw IKIGAI en de missie van Prowareness en daarbinnen is de bal rond!

Coach: Collega’s helpen

Net als bij voetbal zijn er ook bij Prowareness allerlei personen binnen en langs de lijnen die je helpen. Collega’s uit jouw regioteam en bij andere teams staan continu voor je klaar. Daarnaast krijg je ook een buddy, iemand waar je met al jouw vragen terecht kunt en die je voorziet van tips en raad. En dat het hele bedrijf (energiek) voor je klaar staat, ga je merken zodra je (letterlijk) aan de bel trekt.

Als je hebt besloten om bij Prowareness aan de slag te gaan, dan wens ik je een goede voorbereiding. En als je al binnen bent, een geweldig seizoen!

 

Proeven bij ProwarenessProeven bij Prowareness

Lees ook mijn blog over het eerste kwartaal in dienst. Een smaakvol overzicht van mijn belevenissen tot nu toe, waarbij ik terugkijk op mijn eerste drie maanden bij Prowareness.

 

 

Positiespel bij Prowareness over sollicitatie