Scrum Master van de week

Interview als Scrum Master van de week

Dit is een rubriek op mijn werk waarbij collega’s binnen ons Chapter de digitale pen doorgeven. In week 10 was ik “Scrum Master van de week”. Dit interview is dus eerder op ons intranet gepubliceerd en werd als volgt ingeleid. Iedere week stellen we een nieuwe Scrum Master aan je voor. Deze week stellen we Agile-duizendpoot Paul Overmars aan je voor!

Wie ben je?

Paul Overmars, uit 1984 dus echt 38 jaar nu en ik woon in Twello, een dorp naast Deventer maar dan in Gelderland. In mijn vrije tijd spreek ik graag af met vrienden en familie (heb een broer en broertje), sinds kort heb ik een vriendin en in april word ik oom! Daarnaast doe ik bij mijn sportvereniging Voorwaarts fanatiek aan volleybal met meerdere teams. Eigenlijk zit ik in Heren 3 maar ik speel vaak mee met Heren 2 (Eerste Klasse) en heb dit seizoen zelfs mijn debuut gemaakt in Heren 1. Ook kijk ik er enorm naar uit om weer het zand op te gaan om te beachvolleyballen en toernooien te spelen in Scheveningen en op Ameland.

Paul volleybal beachvolleybal

Verder heb ik nog een hele rits aan hobby’s: voetbal(trips, kijken en seizoenkaart Vitesse, al 25 jaar supporter omdat ik daar in de jeugd heb gespeeld), boeken lezen, puzzelen (Wasgij), wandelen, social media (klein beetje FOMO heb ik wel), films en series en een paar tv-programma’s (o.a. WIDM, Slimste Mens, Hunted) kijken, bloggen, wedstrijdverslagen van de volleybal maken, (speciaal)bieren in de kroeg en op het terras of op een feest of festival, darten (sinds dit seizoen in een competitieteam), Spaans leren via Duolingo (433 day streak), dagelijks podcasts luisteren en van alles organiseren. Kiezen om iets níet te doen, is nog wel eens lastig, maar vervelen gaat mij niet snel lukken.

Hoelang werk je bij Alliander?

In april drie jaar en daarmee gek genoeg alweer één van de oudgedienden in ons Chapter. Jaren geleden ben ik begonnen bij Centraal Beheer in het eerste scrumteam en als Scrum Master en Agile Coach heb ik hiervoor bij Prowareness in de consultancy gewerkt. Gaaf om bij verschillende bedrijven en met allerlei teams samen te werken en trainingen te geven. Alle kennis en ervaring die ik heb opgebouwd, kan ik nu hier kwijt. Beginnende Scrum Masters begeleiden en ook sparren met vakgenoten via intervisie of gewoon op afroep, vind ik leuk. Bel gerust als je nog een plek in mijn agenda kan vinden.

Waar ben je werkzaam binnen Alliander?

Agile 2Gether event georganiseerd

In verschillende organisatieonderdelen heb ik gewerkt en mijn laatste scrumteams waren de Veldwerkers waar Jack het stokje heeft overgenomen. Verder ben ik blij met de nieuwe kansen die ik hierna heb gekregen. Eerst door voor Agile@Alliander actief te zijn, daarna ook met de Agile Coach Learning Journey. Naast het Product Ownerschap van Inspiratie & Events, ben ik ook betrokken bij de Agile Onboarding. Daarbij al vele nieuwe collega’s ontmoet en helemaal met de nieuwe vorm (‘Landen bij Alliander’) waarin dat wordt gegoten, haal ik daar veel voldoening uit.

Ikigai

Dat raakt namelijk mijn Ikigai. Dat is een Japans concept dat kortweg betekent ‘een reden voor je bestaan.’ Zo zweverig wil ik het niet maken, het gaat vooral over waarom je de dingen doet die je doet. Mijn persoonlijke drijfveer heb ik gevonden en die heb ik als volgt geformuleerd: “Met mijn creativiteit anderen en mijzelf blij maken en genieten van het resultaat.” Alles wat ik in mijn leven doe, probeer ik hieraan te koppelen. Het is heel fijn dat naast mijn hobby’s en in privé, ik ook elementen van mijn werk hierin kwijt kan!

Hoe leg jij aan je vrienden uit wat je werk als Scrum Master inhoudt?

Ja, leg dát maar eens uit… In mijn omgeving weten de meesten weinig van scrum. De hele korte ‘mand’-versie die ik gebruik als iemand nog nooit van scrum heeft gehoord, is “Teamcoach voor ontwikkelaars.” Als ze doorvragen komt er iets als: “Scrum is een werkmethode waar ik alles van weet en ik help teams met ontwikkelaars om beter samen te werken en een product zoals een app te ontwikkelen via scrum.” Meestal dekt dit wel de lading en als ze vragen hóe ik dat doe of wát ik dan doe en of ik een soort teamleider ben, dan komen de houdingen van en misvattingen over de rol langs. En dan is het echt tijd voor een nieuw biertje.

Paul proost hobby

Hoe ziet voor jou een gemiddelde werkdag eruit?

Een gemiddelde werkdag is er echt niet. Tegenwoordig heb ik ook zonder eigen teams een volle agenda, vooral door de vele workshops vanuit de ACLJ en de trainingen die ik geef, samen met de organisatie van events, intervisie, de inspiratiehoek, de Agile Coach klus die binnenkort start en andere werkzaamheden die ik hiervoor al benoemde. Na mijn dip in de periode dat mijn vader overleed (september 2021), heb ik besloten om regelmatig een dag vrij te nemen, voor een betere werk/privé-balans én om aan alle leuke dingen (die mijn Ikigai raken) toe te komen. Dat bevalt mij goed! Overigens begin ik elke werkdag met een woordgrap van de scheurkalender van Evert Kwok. 🍌

Yvonne geeft het stokje door aan Paul Overmars. Ik kwam toevallig op zijn website terecht omdat ik inspiratie zocht voor een leuke retro. Dat was de dag nadat we elkaar hebben leren kennen op de DAC dag (we zaten in hetzelfde groepje). Ik ben nieuwsgierig welk onderdeel hij het leukst vindt om te onderhouden op zijn website (Scrum, voetbal, persoonlijk, series, of….?). 

Nou, de nerd in mij wordt blij van lijstjes bijhouden. Daardoor weet ik dat ik 301 seizoenen van 168 series heb gezien, 47 voetbalwedstrijden in het buitenland heb bezocht, 153 voetbalboeken heb gelezen en 321 berichten op mijn website PaulOvermars.nl heb gepubliceerd. Het afgelopen jaar heb ik minder over werk geblogd. Dat komt door gebrek aan tijd/prioriteit en ook doordat de nieuwe blogs minder goed werden gelezen dan de hele oude. De blog over retrospectives waar Yvonne het over had, is nog altijd de best gelezen blog met meer dan 73.000 pageviews. In de rest van dit jaar wil ik nog wel een paar blogs schrijven. Of dat werk- of privé gerelateerd is, maakt minder uit. Zolang ik er maar mijn creativiteit in kwijt kan, anderen en ikzelf daar blij van worden én het resultaat om van te genieten is. Dat wordt dus zeker vervolgd!