Social media bij Voorwaarts al 10 jaar

Voor mijn omnisportvereniging Voorwaarts Twello doe ik al jarenlang vrijwilligerswerk. Voor de afdelingen Voetbal en Omni heb ik allerlei social media kanalen opgezet en beheerd. De laatste jaren beheer ik vanuit de PR & Communicatie commissie alle social media voor de afdeling Volleybal. Een blog met wat cijfers en over het ontstaan van social media bij Voorwaarts een decennium geleden.

Social media bij Voorwaarts begonnen bij de afdeling Voetbal

Begin 2011 gaf ik een presentatie over Twitter voor het Voetbalbestuur. Die avond werd de eerste tweet van @DeLaene verstuurd: 21 februari 2011. Dat is inmiddels dus meer dan 10 jaren geleden. Het account stond voor: “de virtuele kantine van Voorwaarts Twello, met een rondje langs de voetbalvelden van sportcomplex De Laene”. De hele afdeling kreeg aandacht, maar de grootste kracht zat hem in de livetweets over het vlaggenschip. Op de Sport Service Desk van de Gelderse Sport Federatie verscheen een artikel over ons voetbalaccount. Na drie jaren hadden we 1000 volgers bereikt.

Eind datzelfde jaar zijn we op dezelfde manier gestart met Facebook voor de afdeling Voetbal. Eerst een presentatie over de mogelijkheden, vervolgens gestart: 21 november 2011. Met onder meer polls, evenementen, voetbalkaarten en allerlei archieffoto’s, werd een interactief social media kanaal opgezet. Een mooie aanvulling naast de website en Twitter.

Social media accounts afdeling Voetbal die ik heb opgezet en beheerd.

Daarna Omnibrede online communicatie

Met de accounts van de afdeling Voetbal konden we de diepte in, maar er was ook behoefte aan Omnibrede online communicatie. Daarom zijn we met social media voor de afdeling Omni gestart. Het geclaimde account @SvVoorwaarts had met 0 tweets al meer dan 250 volgers. De behoefte was er dus. Op 2 januari 2013 werd de eerste tweet verstuurd en iets meer dan een half jaar later waren het aantal volgers bijna verdubbeld (419 volgers op 1 juli).

Later heb ik ook de Omni accounts van Voorwaarts op Facebook, LinkedIn en YouTube opgestart en beheerd.

icon youtube
Social media accounts afdeling Omni die ik heb opgezet en beheerd.

Social media manager afdeling Volleybal

Na mijn sportieve overstap van voetbal naar volleybal, heb ik vanaf 2016 social media voor de afdeling Volleybal opgepakt. Voetbal had ik toen al overgedragen en in 2020 ook Omni losgelaten. Net als bij de voetbal, zijn ook bij volleybal de livetweets van onze vlaggenschepen populair. Daarnaast verspreiden we allerlei content over volleybal op Twitter, Facebook en Instagram. Zodra we weer mogen volleyballen, willen we ook livestreams via YouTube aanbieden. Dat is een mooie mijlpaal, net als mijn lustrum (in augustus 2021) social media beheren voor deze afdeling.

Social media accounts afdeling Volleybal die ik beheer.

Cijfers social media bij Voorwaarts

Eerst een overzicht over wanneer de verschillende accounts zijn gestart. Daaronder het aantal volgers van allerlei accounts. Dankzij meerdere blogs hebben we deze archiefgegevens waardoor de ontwikkeling zichtbaar is. Hieronder staat een overzicht met cijfers van juli 2013, december 2015 en de huidige momentopname in maart 2021.

Social media accounts Voorwaarts ontstaan
Het ontstaan van de verschillende social media accounts van Voorwaarts.
Twitter Voorwaarts social media
De ontwikkeling in aantal volgers van de Twitter-accounts per afdeling.
Facebook Voorwaarts social media
De ontwikkeling in aantal volgers van de Facebook-accounts per afdeling.