In drie delen beschrijf ik “de grootste uitdaging die ik ben tegengekomen bij het migreren binnen SharePoint”. Het eerste deel ging vooral over mijn ervaringen met migratietrajecten. In dit artikel een (technische) uitleg over die grootste uitdaging bij het migreren binnen dezelfde SharePoint omgeving.

 

Uitdagingen bij contentmigratie
Bij Centraal Beheer Achmea zijn we momenteel bezig met het project Contentmigratie. Hierbij wordt er content gemigreerd binnen SharePoint, omdat er nieuwe paginatemplates voor de productpagina’s zijn ontwikkeld. Een uitleg over de uitdagingen die wij tegenkwamen bij het online zetten van deze nieuwe content.

Een waarschuwing vooraf. Als je niet weet wat SharePoint is of er nog nooit mee hebt gewerkt, kan je vanaf hier beter stoppen met lezen want het is een behoorlijk technisch verhaal…


Scenario’s nieuwe content live zetten

Het omzetten van de huidige content in de nieuwe templates, gaf weinig problemen. De uitdaging zat hem in het omhangen van de nieuwe pagina’s zodat de nieuwe content ook daadwerkelijk live werd gezet. Hiervoor hadden we een aantal scenario’s bedacht:

  1. Pagina’s verplaatsen via sitestructuur
    Uitleg: een nieuwe pagina met de nieuwe template maken in een tijdelijke subsite en deze pagina verplaatsen (kopiëren) naar de huidige (actieve) subsite.
    Issue: SharePoint geeft dan aan dat er in die map al een pagina bestaat met die naam en verplaatsen gaat dan niet. Het simpelweg hernoemen van pagina’s werkt niet, zie ook punt 3.
  2. Pagina’s verplaatsen via de verkenner view
    Uitleg: dezelfde constructie als bij 1 maar dan de subsites openen met Verkenner view (mappen) en de nieuwe pagina’s verslepen naar de map van de huidige subsite en vervangen.
    Issue: Dit lukt wel bij afbeeldingen maar niet bij pagina’s (aspx-bestanden).
  3. Vervangen op subsite-niveau
    Uitleg: De nieuwe pagina’s in een nieuwe subsite maken en de complete subsite vervangen.
    Issue: Hierbij loop je er tegenaan dat links wijzigen, want SharePoint is er juist goed in om links over de hele site aan te passen als bijvoorbeeld een paginanaam wijzigt. Dit is dus onwenselijk omdat je dan op alle pagina’s die linken naar de nieuwe pagina (en ook in de navigatie), de links moet aanpassen. Veel nawerk dus en bovendien zijn enkele pagina’s tijdelijk onbereikbaar en dat is beiden onwenselijk.
  4. Vervangen op pagina-niveau
    Uitleg: De nieuwe pagina’s maken in de huidige subsite en vervolgens de oude pagina’s vervangen. Dit kan ook via een tijdelijke subsite (zoals bij 1) maar dan wél met pagina’s hernoemen.
    Issue: Hierbij heb je het zelfde probleem van al het nawerk met links wijzigen als bij het vervangen op site-niveau.

Opties 1 en 2 waren onmogelijk, opties 3 en 4 onwenselijk vanwege het vele nawerk.

Masterpage
Bijkomende uitdaging was nog eens dat voor een goede werking van de nieuwe paginatemplate, ook een andere masterpage van de subsite gekozen moet worden. De masterpage bepaalt namelijk de weergave van de paginatemplates. Het probleem:

  • pagina’s met de nieuwe template in de huidige subsite werden door de oude masterpage nog niet goed weergegeven én
  • pagina’s met de oude template werden op de website weer niet goed weergegeven zodra je de nieuwe masterpage activeert.

Op een gegeven moment kozen we voor optie 4, ook om zoveel mogelijk de subsites (belangrijke salesfunnels binnen actieve subsites) met rust te laten en niet te verplaatsen of te hernoemen.

Stappenplan activeren nieuwe pagina’s
Oké, we gingen dus pagina’s met de nieuwe template verplaatsen/vervangen in de huidige/actieve subsite. Daarvoor hanteerden we dit stappenplan:

  1. De masterpage van subsites specificeren. Subsites met funnels moeten de oude masterpage hebben en deze niet overnemen van de bovenliggende subsite, want die wordt gewijzigd.
  2. Alle huidige pagina’s renamen naar “pagina-oud.aspx” en op “noindex/nofollow” zetten zodat deze niet meer worden gevonden door de zoekmachine.
  3. Alle nieuwe pagina’s kopiëren naar de actieve subsite.
  4. De masterpage (basistemplate) van die actieve subsite aanpassen naar de nieuwe masterpage.
  5. De defaultpagina (startpagina) van de actieve subsite aanpassen.
  6. Via de oude pagina’s verwante bronnen weergeven om te achterhalen op welke pagina’s een link naar deze pagina staat. Vervolgens daar alle links aanpassen en dan de standaardpagina als eerst vanwege links buiten subsite.
  7. De nieuwe pagina’s op index/follow zetten.
  8. Links in de navigatie aanpassen, in de masterpage, bij herbruikbare inhoud en de sitemap.

 

Nogal uitgebreid en omslachtig dus!

Wat we uiteindelijk voor werkbare oplossing hebben bedacht, beschrijf ik in deel 3.