Webmaster Voorwaarts

Webmaster

Meer dan 20 jaren ben ik Webmaster voor mijn sportvereniging Voorwaarts Twello. Daar is nu dan toch echt een einde aan gekomen. In deze blog een terugblik op hoe het begon, wat het heeft opgeleverd, hoe het eindigde en hoe nu verder.

Hoe het begon: eerste website ontwikkelen

Vanaf de C-jeugd (in 1998) ben ik bezig met diverse teamwebsites. Als eerstejaars C-junior verzamelde ik nog wekelijks krantenknipsels van Vitesse C1. Het seizoen daarna weer terug bij Voorwaarts begon ik samen met een vriend een website voor de C1, B1 en A1. We begonnen in Notepad met pure HTML een tabel van de stand proberen te maken. Die website over de jeugdteams veranderde in een website over Voorwaarts 1, 2 en 3 toen ik zelf naar de senioren ging. Ook over de competitie van de A1 heb ik jarenlang een succesvolle website gehad. Het leverde zelfs een eervolle vermelding in Voetbal International op.

Algemene website verder ontwikkeld

Ondertussen hield ik mij ook bezig met de algemene website van onze vereniging. Eind 2008 hadden we nog een eenvoudige website, in mijn herinnering crèmekleurig met vooral tekst. Begin 2009 gingen we over naar de website 1.0 versie, met grote foto’s bovenlangs en verschillende kleuren per afdeling. Later volgde een renovatie en herstart, zodat er nieuw leven werd ingeblazen en website 1.1 ontstond. Tussendoor bouwde ik ook nog even de website voor het Vier Hofsteden Toernooi. Vijf jaren na de lancering van de Voorwaarts website, was het tijd voor een compleet nieuwe. Daarvoor was ik de initiatiefnemer en in 2013 ging (de huidige) website 2.0 live, na een ontwikkeltraject van een jaar. Dat resulteerde in een website dóór en vóór de hele omnivereniging, waar heel Voorwaarts trots op kan zijn en waarmee we nog jaren voorwaarts kunnen. Konden, want nu in 2019 komt er een nieuwe. Gezien deze historie is die zes jaren een prima tijdsbestek voor vernieuwing. In onderstaande timeline een overzicht van al deze websites.

3.400.000 paginaweergaven

Voor dit artikel ben ik nog even de cijfers van Analytics ingedoken. Vanaf de livegang van de Voorwaarts website op 1 november 2013 tot en met augustus 2019 zijn er 3,4 miljoen paginaweergaven op VoorwaartsTwello.nl geweest! Dat is gemiddeld meer dan 1.500 per dag. In augustus 2019 nog steeds meer dan 30.000 views en dus meer dan duizend per dag.

Wat het ons heeft opgeleverd

Als ik terugkijk op de voorgaande alinea’s, ben ik al met al ruim 20 jaren bezig geweest met allerlei websites voor Voorwaarts. Vijf jaren geleden schreef ik de blog: “Wat doet een webmaster”. Daarin staat uitgebreid beschreven wat mijn werkzaamheden als Webmaster waren. In mijn ogen heeft dit het volgende opgeleverd:

  • Voor Voorwaarts vele jaren meerdere websites en daarmee succesvolle online communicatie van onze omnivereniging.
  • Voor mijzelf ontwikkeling als Webmaster, waardoor ik destijds in mijn werk als Content Manager kon groeien.
  • Vrijwilligerswerk waardoor ik iets kon terugdoen voor mijn vereniging, waar ik ook al meer dan een kwart eeuw veel van heb gekregen. Fijn dat ik mijn professionele kennis en ervaringen kon delen waardoor ik iets kon teruggeven aan Voorwaarts!

Hieruit blijkt wel dat het mes aan twee kanten snijdt.

Mijn werk als Webmaster heeft mij in al die jaren vele vrijwillige uren gekost. Soms was dat moeilijk omdat we geen bedrijf met medewerkers zijn maar een vereniging met vrijwilligers. Vaak ging dat ook goed en heeft dat tevredenheid, complimenten en voldoening opgeleverd. Het gaat te ver om de Voorwaarts website mijn levenswerk te noemen, maar feit blijft wel dat het meer dan twee decennia van mijn leven mijn aandacht heeft gehad.

Hoe het eindigde: eindelijk weer een nieuwe website

In november 2017 heb ik aangegeven te willen stoppen als Webmaster. Vacatures werden uitgezet en mensen benaderd, maar een opvolger werd helaas nooit gevonden. Ruim 1,5 jaar ben ik mijn werk als “interim” Webmaster blijven doen. Nu is het eindelijk tijd om het stokje door te geven, want in september 2019 gaat de nieuwe website online! Top dat er anderen zijn opgestaan met nieuwe initiatieven! Na al die tijd vind ik het genoeg geweest en daarom heb ik geen actieve bijdrage geleverd aan deze nieuwe website. Ook ik ben dus benieuwd hoe onze nieuwe website eruit gaat zien. Hopelijk wordt dat een mooi oranje-zwart uithangbord voor onze omnivereniging.

Hoe nu verder: met social media

Met vrijwilligerswerk ga ik niet stoppen, want ik ben nog altijd actief met social media van Voorwaarts. Allerlei accounts van de afdeling Voetbal en Omni heb ik opgezet. De eerste tweet van de afdeling Voetbal was op 21 februari 2011, ruim acht jaren geleden. Tegenwoordig beheer ik nog steeds de accounts van Omni en de afdeling Volleybal. Dat laatste doe ik inmiddels ook alweer drie jaren. In de timeline staat een overzicht van wanneer de accounts zijn gestart. In 2021 maak ik het decennium social media beheren bij Voorwaarts vol. Jullie zijn nog lang niet van mij af…

Iedereen bedankt en tot ziens in de sporthal en aan De Laene!

Webmaster Voorwaarts timeline website social media